Pokój ju¿ na ciebie czeka

Ocena: 4.44 (9 g³osów)

Istnieje gdzie¶ pokój, w którym dosz³o do strasznej tragedii.
Istnieje gdzie¶ pokój, w którym kto¶ czu³ siê bardzo samotny i byæ mo¿e postrada³ zmys³y. Istnieje pokój dla zdrajców, dla winnych i niewinnych. Drzwi do ka¿dego z tych pomieszczeñ pozostaj± otwarte. Ostateczna decyzja nale¿y do ciebie – czy pozwolisz, aby zamkniêto ciê w którym¶ z nich.

Osiemnastoletnia Anna Miruæ budzi siê w dziwnym pokoju, zupe³nie nie pamiêtaj±c, jak siê w nim znalaz³a. Jest z ni± Lola, która zachowuje siê co najmniej dziwnie. Choæ jej fizyczno¶æ wskazuje, ¿e jest rówie¶niczk± Anny, opisuje siebie jako dwunastoletni± dziewczynkê, a na ³ó¿ku trzyma kolekcjê pluszowych maskotek pozbawionych oczu. Inna mieszkanka o¶rodka – Eris, która wydaje siê chodz±c± dobroci± – oprowadza Annê po „domu” i zapoznaje z panuj±cymi zasadami. Co jednak dzieje siê naprawdê, a co stanowi wytwór wyobra¼ni bohaterki? Równocze¶nie kto¶ z zewn±trz pragnie mieæ Annê tylko dla siebie i przygotowuje dla niej specjalnie wyg³uszone pomieszczenie.

Pokój ju¿ na ciebie czeka to niepokoj±ca, wci±gaj±ca opowie¶æ, w której czytelnik z ka¿d± kolejn± stron± przekonuje siê, ¿e nic nie wie o Annie, o miejscu, w którym siê znalaz³a, ani o miejscu, do którego kto¶ bardzo chce j± zabraæ.

Informacje dodatkowe o Pokój ju¿ na ciebie czeka:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2023-02-22
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
ISBN: 9788382902044
Jêzyk orygina³u: polski

wiêcej

Kup ksi±¿kê Pokój ju¿ na ciebie czeka

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Pokój ju¿ na ciebie czeka - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - Czytajka93
Czytajka93
Przeczytane:2023-05-28, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Przedstawiam Wam doskona³y thriller psychologiczny autorstwa Catheriny Reiss pt. "Pokój ju¿ na Ciebie czeka".

Za egzemplarz dziêkujê Wydawnictwu Waspos

"Poj±³em, ¿e od zawsze by³em kim¶ wiêcej ni¿ sam Bóg i dlatego moim zadaniem jest decydowaæ, o tym kto powinien umrzeæ, a kto ¿yæ, a przy tym wci±¿ nie odczuwa³em wyrzutów sumienia, smutku czy strachu. By³em stworzony na Jego obraz i by³o to moje prawo. Wkrótce sama to zrozumiesz."

Autorka Catherine Reiss wprowadza swoich czytelników mocnym i przera¿aj±cym prologiem.

18 - letnia Anna Miruæ budzi siê w mrocznym pokoju i zupe³nie nie pamiêta jak siê tam znalaz³a. Jest tam tak¿e jej wspó³lokatorka Lola, która zachowuje siê dziwnie. Fizycznie z wygl±du jest jak Anna, ale zachowuje siê jak dwunastoletnia dziewczynka, na ³ó¿ku ma kolekcjê pluszowych misiów bez oczu. Eris, która wydaje siê istn± dobroci± w tym miejscu - oprowadza Annê po o¶rodku i wtajemnicza j± w zasady jakie tam panuj±. Enklaw± z³a wydaje siê byæ Dejna, która o dziwo w swój sposób zaprzyja¼nia siê z Ann±. Podczas terapii z doktor Sar± Mejer Anna przypomina sobie jedynie ¶cinki swojej przesz³o¶ci, wci±¿ jednak nie wie czy je pamiêta czy mo¿e to tylko wytwór jej wyobra¼ni? Równie¿ kto¶ z zewn±trz pragnie Anny tylko i wy³±cznie dla siebie i przygotowuje dla niej specjalnie wyg³uszony pokój...

Czy Lola trzyma w swoich misiach ¿yletki, po to, by móc zabijaæ dziewczyny z o¶rodka czy rzeczywi¶cie to robi? Jak Anna zosta³a skrzywdzona w swojej przesz³o¶ci? I co takiego zrobi³a, ¿e znalaz³a siê w tym miejscu? Kim jest Aleksander, czy jest jej oprawc± z przesz³o¶ci, czy mo¿e ch³opakiem, który chce jej pomóc? Kto i dlaczego chce "mieæ" Annê tylko dla siebie?

Ten thriller jest mroczny, przera¿aj±cy, to istny majstersztyk wywo³uj±cy gêsi± skórkê na ciele czytelnika. Tu nic nie jest oczywiste. Mo¿na siê licytowaæ, która z bohaterek jest bardziej z³a i pokrêcona czy Dejna, czy Lola. G³ówn± bohaterk± jest jednak Anna, która jest najbardziej zagubiona w tym wszystkim. To dziewczyna, któr± ¿ycie mocno dotknê³o i naznaczy³o. Co zrobi³a, ¿e siê znalaz³a w tym o¶rodku? Postaci s± bardzo mocne i perfekcyjnie stworzeni przez autorkê Catherine Reiss. W lekturze mamy kilka ró¿nych pokoi, w których dziej± siê ró¿ne rzeczy i wywo³uj± w nas bardzo du¿o skrajnych emocji. Kto w tej historii jest tak naprawdê "z³ym" - ci, którzy zostali zamkniêci w pokojach, a mo¿e ci, którzy te drzwi pozamykali? No i oczywi¶cie zakoñczenie, które zostawia czytelnika z mnóstwem pytañ. Jest istnym BUM I ZASKOCZENIEM. Wielkie 👏 dla autorki Catherine Reiss za napisanie tak genialnego thrillera psychologicznego ♥️. A Was moi drodzy 🔥 zachêcam do przeczytania ksi±¿ki.

Czekam na kontynuacjê ksi±¿ki 😍.

Avatar u¿ytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2023-02-27, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Po przeczytaniu ca³ej lektury jestem oszo³omiona historia zawarta w nim.Czytaj±c nie by³am pewna co jest prawda a co tylko z³udzeniem.

Tytu³owy pokój nie jest tylko jednym pokojem,poniewa¿ odnajdujemy ro¿nego rodzaju pokoje maj±ce swoje znaczenie, m.in: pokój z misiami bez oczów,szpitalny,do odpoczynku,k³amców…..oraz pokój,który byæ mo¿e nie zostanie odkryty i znaleziony.

Rozdzia³y z perspektywy ró¿nych bohaterów pozwala poznaæ szerszy obraz historii,która jest dopiero pocz±tkiem.Od pocz±tku czu³am strach i lêk przed nadchodz±cymi zdarzeniami w lekturze.Stara³am siê odgadn±æ jaka przesz³o¶æ skrywa Anna i inne postacie.Jest to niezwykle trudne,wrêcz niemo¿liwe,poniewa¿ istotne fakty mieszaj± siê z fantazj±…

Tajemniczy „Kto¶” rozbudowuje niepokój towarzysz±cy z jego szczegó³owym planowaniem w celu zdobycia Anny.Mia³am ciarki na skórze,gdy o tym czyta³am.
Ju¿ czekam na kontynuacje historii Anny,bo zakoñczenie jest jakby rozpoczêciem nowego rozdzia³u w jej ¿yciu,w nowym miejscy-w pokoju,który czeka³ na ni±😳

Polecam poznanie pokojów,które budz± strach,lêk i niepokoj…
Je¶li lubicie nieszablonowe historia z niepokoj±cymi wydarzeniami w niej,to ta ksi±¿ka jest dla ciebie!!

Kupi³am po ok³adce, która zapowiada co¶ mrocznego, trzymaj±cego w napiêciu, z du¿± dawk± akcji. Ale ja tego tu jednak nie odnalaz³am. Jako¶ nie trafi³ do mnie sposób pisania i sama fabu³a.

Niestety ksi±¿ka zupe³nie mnie nie wci±gnê³a. Niby thriller ale jako¶ nic mnie nie przestraszy³o. Doczyta³am dlatego, ¿e jak zacznê co¶ czytaæ to nie zostawiæ pozycji niedokoñczonej. Dla mnie akcja, która rozgrywa siê w kilku salach szpitala dla psychiatrycznego jest po prostu nu¿±ca. Wybuchu emocji tak¿e nie odnotowa³am. Pewnie za moment zapomnê , ¿e tak± ksi±¿kê mia³am w rêkach. I nie rozumiem, dlaczego polska autorka ukrywa siê pod obcobrzmi±cym pseudonimem. Zabiegaæ o inne ksi±¿ki autorki raczej nie bêdê.

,,Nie bój siê cieni, one ¶wiadcz± o tym, ¿e gdzie¶ znajduje siê ¶wiat³o"

Pokój. Niby zwykle cztery ¶ciany, ale jednocze¶nie pomieszczenie, które mo¿e staæ siê naszym wiêzieniem. Pozbawiony przytulno¶ci, budzi w naszej g³owie najgorsze obawy. Czujemy na plecach przebiegaj±ce ciarki, dusz±cy oddech na karku i szalej±ce w naszej g³owie obrazy.

Historia pe³n± tajemnic, niedopowiedzeñ, których rozwi±zanie szukamy w fabule, próbuj±c zrozumieæ otaczaj±cego nas fakty. Autorka skrupulatnie mami czytelnika, nie daj±c nawet na chwilê odczuæ znu¿enia, gdy¿ szczegó³y, które poznali¶my, nie chc± siê wpasowaæ w u³o¿ony przez nas obraz.

Szpitale psychiatryczne maj± to do siebie, ¿e ju¿ sama nazwa wzbudz± w nas niepokój, a umys³ sam podsy³a alarmuj±ce sygna³y. Umieszczenie akcji w takim miejscu i nadanie jej niepe³nej jasno¶ci, przykuwa nas do tych stron, pozwalaj±c tworzyæ w³asne przypuszczenia, momentami b³±dz±c. Stajemy siê biernymi obserwatorami, pobocznymi uczestnikami tych wszystkich wydarzeñ.

Ksi±¿ka nie nale¿y do tych, które mo¿na swobodnie przekartkowaæ. Wymaga od nas skupienia, dok³adnej obserwacji, gdy¿ nawet najmniejsze spuszczenie wzroku, chwila nieuwagi, popl±cze nasze szyki, a my zgubimy elementy uk³adanki.

Dawno nie przeczyta³am tak pokrêconej ksi±¿ki, która nie tylko z nazwy jest thrillerem psychologicznym. Autorka zapewni± nam psychodeliczn± drogê przez fabu³ê, bawi±c siê naszym umys³em, zmieniaj±c wszystkie przemy¶lenia w bagno, a specyficzny klimat miejsca, potêguje nasze wra¿enia i domys³y.

Nie mogê pomin±æ kreacji bohaterów. S± sprzeczni, pe³ni tajemnic, ale mimo wszystko bardzo wyrazi¶ci. Dostali¶my mo¿liwo¶æ wej¶cia do ich g³owy, ¶ledzenia my¶li, dostaj±c mo¿liwo¶æ analizy ich postrzegania sytuacji. Lepiej odbieramy t³o fabularne, gdy znamy ich my¶li.

Z pewno¶ci± jest to ksi±¿ka, która nie do o sobie zapomnieæ. Ka¿dy z pokoi, kryje w sobie inne emocje, które s± tak namacalne, ¿e jeste¶my w stanie je wyczuæ i ch³on±æ.

Czym bli¿ej patrzysz, tym ³atwiej ciê oszukaæ. Pozostaw swój umys³ otwarty.

,,Witam w piekle. Rozsi±d¼ siê wygodnie, bo nikt nie zdo³a ciê st±d wydostaæ, dopóki nie zrealizujesz najtrudniejszego ze wszystkich we wszech¶wiecie zadañ. Dopóki nie przebaczysz samej sobie."

Osiemnastoletnia Anna Miruæ budzi siê w dziwnym pokoju, zupe³nie, nie pamiêtaj±c, jak siê w nim znalaz³a. Jest z ni± Lola, która zachowuje siê co najmniej dziwnie. Choæ jej fizyczno¶æ wskazuje, ¿e jest rówie¶niczk± Anny, opisuje siebie jako dwunastoletni± dziewczynkê, a na ³ó¿ku trzyma kolekcjê pluszowych maskotek pozbawionych oczu. Inna mieszkanka o¶rodka - Eris, która wydaje siê chodz±c± dobroci± - oprowadza Annê po ,,domu" i zapoznaje z panuj±cymi zasadami. Co jednak dzieje siê naprawdê, a co stanowi wytwór wyobra¼ni bohaterki? Równocze¶nie kto¶ z zewn±trz pragnie mieæ Annê tylko dla siebie i przygotowuje dla niej specjalnie wyg³uszone pomieszczenie.

W tej ksi±¿ce nic nie jest tym, czym siê wydaje. Mamy tutaj masê niewiadomych, które narastaj± z ka¿d± kolejn± stron±. Do samego koñca autorka trzyma nas w niepewno¶ci i przyznam siê wam szczerze, ¿e wyprowadzi³a mnie w pole, co zdarza siê bardzo rzadko.

Po cudownym debiucie @catherine_reiss.autorka , by³am ogromnie ciekawa jej kolejnej pozycji i autorka po raz kolejny mnie zaskoczy³a, nie spodziewa³am siê, ¿e ta pozycja bêdzie lepsza od poprzedniej, a jednak...

Za ogromy plus uwa¿am to, ¿e autorka potrafi budowaæ napiêcie i podsycaæ ciekawo¶æ czytelnika. Sprytnie wymy¶li³a anonimowego bohatera i co jaki¶ czas pisze rozdzia³ jego oczyma.

,,Wychodzê. Zamykam za sob± drzwi i wsuwam klucz do zamka... Wszystko jest gotowe. Brakuje wy³±cznie ciebie.".

Fakt faktem, przy tej ksi±¿ce potrzeba skupienia. Niejednokrotnie z³apa³am siê na tym, ¿e czyta³am, ale zgubi³am w±tek, jednak mi to nie przeszkadza³o, cofa³am siê trzy strony, skupia³am bardziej i czyta³am dalej.

@catherine_reiss.autorka jeste¶ moim takim numerem jeden w¶ród debiutantów tamtego roku i pokaza³a¶, ¿e warto czytaæ twoje ksi±¿ki. Ogromnie gratulujê Ci wyobra¼ni, napisaæ tak± historiê to wyzwanie! Z niecierpliwo¶ci± czekam na wiêcej!

Ogromnie polecam ?

Avatar u¿ytkownika - czytam_book
czytam_book
Przeczytane:2023-03-12, Ocena: 5, Przeczyta³em,
RECENZJA?
Witam. Lubicie thrillery psychologiczne?  ,,Pokój ju¿ na ciebie czeka" Catherine Reiss, wydawnictwo Waspos. Osiemnastoletnia Anna budzi siê w nieznanym pokoju, nic nie pamiêta, nie wie gdzie jest, co siê wydarzy³o. Jest z ni± Lola, która zachowuje siê dziwnie. Fizycznie wygl±da jak rówie¶niczka Anny, a opisuje siê i zachowuje jak dwunastoletnia dziewczynka, na ³ó¿ku posiada kolekcje misi bez oczu. Kolejna lokatorka Eris oprowadza Aniê po o¶rodku i zapoznaje z panuj±cymi zasadami.  Autorka zabra³a czytelnika tym razem w mroczny ¶wiat korytarzy i pokoi szpitala psychiatrycznego. Wraz z Ann± poznajemy mieszkaj±ce tam wspó³lokatorki i otaczaj±c± j± rzeczywisto¶æ. Da³am siê wci±gn±æ w fabu³ê pe³n± zagadek, niedomówieñ, tak na prawdê nie wiedzia³am co jest prawd±, a co wytworem wyobra¼ni.
A dodatkowo emocje podsyca³y rozdzia³y napisane przez osobê nie znan±, która pragnie mieæ Aniê na wy³±czno¶æ. Kto to jest?
Niestety do samego koñca nie zgad³am, odkry³a przede mn± dopiero karty autorka. Ca³y czas stara³am siê domy¶liæ co mog³o przydarzyæ siê Ani, co siê sta³o, ¿e trafi³a do szpitala? I czemu wypar³a wszystko ze swojej pamiêci?
Otrzyma³am fabu³ê pe³n± zwrotów akcji, nieprzewidywaln±, pe³n± mroku, zacieraj±c± granicê miêdzy prawd±, a fikcj±. Odczuwa³am wachlarz emocji po przez niepokój, lêk, strach.  Nie dajcie siê zwie¼æ tytu³owi ksi±¿ki ,,Pokój ju¿ na ciebie czeka", otó¿ pokoi jest wiele i warto do ka¿dego zajrzeæ, poniewa¿ ka¿dy ma swoje znaczenie.
...I jeszcze jeden, ten ostatni, który byæ mo¿e nie zostanie odkryty, ani odnaleziony. Przeznaczony dla Ani. Ksi±¿kê polecam.  Za ksi±¿kê do recenzji dziêkuje autorce @catherine_reiss.autorka oraz @waspos

Inne ksi±¿ki autora
Farma z³ych dusz
Catherine Reiss0
Ok³adka ksi±zki - Farma z³ych dusz

Przekonam ciê, ¿e twoja dusza jest z³a. Czujesz fetor? Nie czujesz. S³yszysz krzyki? Nie s³yszysz. My¶lisz, ¿e robisz co¶ nikczemnego? Nie my¶lisz. Nowa...

Zapach Oliwii
Catherine Reiss 0
Ok³adka ksi±zki - Zapach Oliwii

Oliwia jest doskona³a. Bystra, piêkna, ¿yczliwa. Posiada ca³± masê przyjació³ i cieszy siê bezwarunkow± mi³o¶ci± rodziców. Jest iskr±, która rozpala w...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Kyle