Podstawy algorytmów z przykładami w C++

Algorytmy są jednym z fundamentów programowania. Prawidłowo zaprojektowany algorytm jest podstawą efektywnego i niezawodnego programu. Opisanie problemu w postaci algorytmu nie jest prostym zadaniem -- wymaga wiedzy z zakresu matematyki, umiejętności oceny złożoności obliczeniowej i znajomości zasad optymalizacji obliczeń. Istnieje wiele metod projektowania algorytmów. Znajomość tych metod znacznie ułatwia analizę zagadnienia i przedstawienie go w postaci zalgorytmizowanej.

Książka "Podstawy algorytmów z przykładami w C++" to kompletny podręcznik poświęcony tym właśnie zagadnieniom. Przedstawia sposoby podejścia do rozwiązywania zagadnień projektowych, udowadnia, że sporo z nich można zrealizować różnymi metodami, a także uczy, jak dobrać właściwą metodę do postawionego problemu. Materiał podzielony jest na wykłady, zilustrowane pseudokodem przypominającym język C++, co bardzo ułatwia zastosowanie poznanej wiedzy w praktyce.

Wprowadzenie do projektowania algorytmów Zastosowanie techniki dziel i zwyciężaj Algorytmy programowania dynamicznego Analiza złożoności obliczeniowej algorytmów na przykładzie algorytmów sortowania i przeszukiwania Algorytmy z zakresu teorii liczb Algorytmy kompresji danych i kryptografii Programowanie równoległe

Wykłady poświęcone algorytmom są uzupełnione dodatkami, zawierającymi kompendium niezbędnej wiedzy z dziedziny matematyki, technik rekurencyjnych i algebry zbiorów.

"Podstawy algorytmów z przykładami w C++" to doskonały podręcznik dla uczniów, studentów i wszystkich, którzy chcą poznać tę dziedzinę wiedzy.

Informacje dodatkowe o Podstawy algorytmów z przykładami w C++:

Wydawnictwo: Helion