Podlega dyskusji. Eseje

Podlega dyskusji to zbiór esejów Christophera Hitchensa, pierwszy od czasu wydanego w 2004 roku Love, Poverty, and War. Pozwoli bliżej poznać pełnego pasji i sceptycyzmu ducha jednego z najbardziej błyskotliwych pisarzy, powszechnie podziwianego za przejrzystość stylu, przejaw jego metodycznego i pozbawionego uprzedzeń myślenia.

Tematyka esejów jest różnorodna, począwszy od rozważań, dlaczego Charles Dickens był wspaniałym pisarzem, a jednocześnie nieznośnym człowiekiem, przez niepokojącą fantastykę J.G. Ballard i nieprzemijające dziedzictwa Thomasa Jeffersona i George'a Orwella, po ustawiczną agonię antysemityzmu i dżihadu. Hitchens poświęca nawet uwagę kryzysowi finansowemu z 2008 roku i przekonuje, że filozofia Karola Marksa wciąż nie traci na aktualności.

Książka ta jest pomostem między dwoma równoległymi światami kultury i polityki. Pokazuje, jak polityka usprawiedliwia się poprzez kulturę, a kultura ożywia politykę. W taki oto sposób Podlega dyskusji zapewnia Hitchensowi pozycję - jak to ujął Christopher Buckley - najwybitniejszego współczesnego eseisty piszącego po angielsku.

,,Hitchens ma wyjątkowo szerokie spektrum zainteresowań. To jeden z najbardziej inspirujących myślicieli i najbardziej interesujących pisarzy, nawet wtedy - a może szczególnie wtedy - gdy prowokuje". Bill Keller, New York Times Book Review

,,Powiedzieć, że przez ostatnie trzy dekady świat byłby uboższym, nudniejszym i w ogóle mniejszym miejscem bez Hitchensa i jego pisarstwa, byłoby kompletnym banałem z rodzaju tych, jakimi sam autor pogardzał. Byłoby to też prawdą".  John Gray

Informacje dodatkowe o Podlega dyskusji. Eseje:

Podlega dyskusji. Eseje - opinie o książce

Śmiertelność
Christopher Hitchens0
Okładka ksiązki - Śmiertelność

We wtorek 8 czerwca 2010 roku Christopher Hitchens poczuł straszliwy ból w klatce piersiowej. Jak napisał potem w pierwszym z serii artykułów opublikowanych...

Listy do młodego kontestatora
Christopher Hitchens0
Okładka ksiązki - Listy do młodego kontestatora

Książka słynnego kontrowersyjnego brytyjsko-amerykańskiego intelektualisty. Odwołując się do przykładów z własnego życia oraz postaw takich ważnych dla...

Kyle
T.M. Piro