Pieśń Ziemi. Rdzenna mądrość, wiedza naukowa i lekcje płynące z natury

Głos naszej planety, za którego wysłuchanie jesteśmy odpowiedzialni

Posłuchaj opowieści o kobiecie, która przybyła z nieba. Zwierzęta ofiarowały jej błoto z dna morza, a ona stworzyła ląd. Kiedy tańczyła, ląd się rozrastał.

A gdy ofiarowała ziemi nasiona, dzikie trawy, kwiaty i drzewa rozprzestrzeniły się wszędzie.

Tak powstała Ziemia - dzięki współpracy człowieka i przyrody.

Dziś jednak trudno nam usłyszeć jej wołanie. Jako ludzie Zachodu zapomnieliśmy, że Ziemia to nasz dom. Ale nie jest jeszcze za późno.

Posłuchaj pieśni Ziemi.

Robin Wall Kimmerer, profesor botaniki i członkini plemienia Potawatomi, pokazuje, że nie jest za późno, by naprawić relację z otaczającym nas światem. Łącząc obszerną wiedzę naukową z rdzenną mądrością przodków, przypomina o lekcjach naszego najstarszego nauczyciela - natury.

Zebrane w pięciu rozdziałach opowieści o wspólnych korzeniach ludzkości i planety pokazują, czego nauczyć mogą nas indiańskie dialekty, historia Skywoman i powstania świata oraz magiczne cykle przyrody.

Ponadczasowa opowieść dla tych, których zachwyciła Biegnąca z wilkami Estes Pinkoli Clarissy.

Informacje dodatkowe o Pieśń Ziemi. Rdzenna mądrość, wiedza naukowa i lekcje płynące z natury:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2020-08-12
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: bóg

Kup książkę Pieśń Ziemi. Rdzenna mądrość, wiedza naukowa i lekcje płynące z natury

Pieśń Ziemi. Rdzenna mądrość, wiedza naukowa i lekcje płynące z natury - opinie o książce

Ależ dobre połączenie, wyważenienie proporcji między wiedzą, emocjami. Balansowanie między światem realnym i tym, co duchowe. Między współczesnością i jej prawdmi a korzeniami, mądrością przodków. Ileż tu na co dzień niedostrzeganych punktów zbieżnych, ileż prób odkrywania tego, co już dawno wiadome... Wiele przesłań, z których każdy z nas może czerpać. Nie, przeczytać, pomyśleć, przyklasnąć i zapomnieć, lecz odnaleźć te prawdy w sobie lub uwewnetrznić nowe...

Kyle
T.M. Piro