Piękne kłamstwa

A jeśli twoja rodzina to kłamstwo? A jeśli twoje nazwisko to kłamstwo? A jeśli całe twoje życie to tylko stek pięknych kłamstw? "Czy jesteś moją córką?" Gdyby Ridley Jones spała dziesięć minut dłużej, albo gdyby nie zatrzymała się, żeby porozmawiać z sąsiadką, albo gdyby nie otwierała skrzynki na listy, albo gdyby pojechała metrem, zamiast łapać taksówkę, dalej trwałaby w przekonaniu, że jej życie jest doskonałe. Ale tego ranka dokonała tych wszystkich małych wyborów i uruchomiła lawinę zdarzeń. Zaczęło się od dobrego uczynku. I przesyłki, z której dowiedziała się, że cały jej świat to iluzja.

Informacje dodatkowe o Piękne kłamstwa:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2013-08-14

Kup książkę Piękne kłamstwa

Piękne kłamstwa - opinie o książce

Avatar użytkownika - Kate1986
Kate1986
Przeczytane:2016-08-16, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Rewelacja, warto przeczytac
Avatar użytkownika - dayna15
dayna15
Przeczytane:2015-10-13, Ocena: 5, Przeczytałam, z_52 książki 2015 (181),
Ridley Jones ratuje małego chłopca przed pędzącą ciężarówką i tym samym jej twarz pojawia się we wszystkich mediach, bo Nowy Jork kocha bohaterów. Pocztą dostaje zdjęcie i tajemniczą wiadomość "czy jesteś moją córką?". Jej uporządkowany świat wkrótce legnie w gruzach, będzie musiała walczyć o przetrwanie i odkryje sekrety skrywane przez rodzinę. W latach 70. w Nowym Jorku znikały dzieci, których rodziców podejrzewano o zaniedbania lub maltretowanie, większość rodziców nie żyje. Ridley wraz z nowym sąsiadem odkrywa, że sama była takim zaginionym dzieckiem, a jej biologiczna matka została zamordowana w noc porwania, podejrzenia padły na jej ojca, który teraz postanowił się ujawnić i spotkać z Ridley. Podczas tego spotkania ojciec zostaje zastrzelony, a Ridley nie wie, komu może zaufać. Ułamki sekund, chwile zawahania, a całkowicie zmieniają życie. Przeszłość dopada bohaterkę w najmniej spodziewanym momencie i za sprawą przypadku. Makabryczny proceder porywania dzieci i przekazywania ich do adopcji bardziej zamożnym parom, subiektywne decydowanie o tym, które dziecko zasługuje na lepszy los, nawet nie sposób doliczyć się, ile dokładnie dzieci żyje pod nowym nazwiskiem. Mimo wyjaśnień rodziców Ridley, noc jej porwania w dalszym ciągu budzi wątpliwości i jest owiana tajemnicą. Trochę się gubi w podejrzeniach i dosyć łatwo zdobywa informacje, jest zbyt ufna względem nowo poznanego sąsiada, ale ostatecznie osiągnęła swój cel.
Avatar użytkownika - selwka
selwka