Picasso Geniusz. Ikona. Legenda. Biografia buntownika

Biograficzne śledztwo, pulsujące niczym świetnie napisany thriller, otwiera oczy na prawdziwe życie geniusza, buntownika, człowieka bez ojczyzny.

To zrodzona z dociekliwych badań odyseja Picassa we Francji. Cohen-Solal odpowiada na wiele niezadanych dotąd pytań. Przenosi w czasy, zanim Piacasso stał się Picassem - kultowym artystą, czołową postacią życia kulturalnego Francji.

Dlaczego 1 grudnia 1914 roku prawie siedemset obrazów artysty, jego rysunków i innych dzieł z okresu kubistycznego zostało skonfiskowanych przez francuski rząd na okres prawie dziesięciu lat? Dlaczego obrazy Picassa były prawie całkowicie nieobecne we francuskich kolekcjach publicznych aż do 1947 roku? Dlaczego geniuszowi, który w 1937 roku stworzył Guernicę jako wyraz sprzeciwu wobec faszyzmu, trzy lata później, w przededniu nazistowskiej okupacji, odmówiono francuskiego obywatelstwa?

Picasso - artysta wybitny, wielki strateg dryfujący we Francji targanej napięciami - narzuca światu swoją mistrzowską wizję, buduje sieci powiązań i staje się potężną siłą modernizującą kraj, który przez lata nie poznał się na jego geniuszu.

Informacje dodatkowe o Picasso Geniusz. Ikona. Legenda. Biografia buntownika:

Picasso Geniusz. Ikona. Legenda. Biografia buntownika - opinie o książce

Avatar użytkownika - pannamelancholia
pannamelancholia
Przeczytane:2023-11-13, Ocena: 5, Przeczytałam,

Picasso (1881-1973) - artysta, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Jestem pewna, że słysząc to nazwisko jesteście w stanie przywołać jego obrazy czy jego wizerunek. Pablo Picasso "żył intensywnie na styku przeciwieństw", żył w ciekawych czasach, tworzył w ciekawych miejscach, spotykał ciekawych ludzi. Dlatego gdy tylko dowiedziałam się o tym wydaniu jego biografii - wiedziałam, że muszę to przeczytać.

"Picasso. Geniusz. Ikona. Legenda. Biografia buntownika" Annie Cohen-Solal to pokaźnych rozmiarów książka, co w przypadku tak barwnej postaci wcale nie jest dziwne. Na ponad 500 stronach autorka opisuje życie Picassa, szczególnie skupiając się na czasach jego pobytu we Francji. Picasso był artystycznym geniuszem, buntownikiem swoich czasów ale był też człowiekiem bez ojczyzny. Cudzoziemiec, związany z trzema krajami: Niemcami, Francją, Hiszpanią ale w żadnym z nich nie mógł czuć się bezpiecznie. Dociekliwość historyczki Annie Cohen-Solal sprawia, że dowiadujemy się mnóstwa informacji o prywatnym życiu Picassa, nastrojach i problemach, jakie wtedy panowały.

W 1930 roku Picasso był już idolem dla kolekcjonerów sztuki współczesnej a mimo tego w 1940 roku odmówiono mu francuskiego obywatelstwa. Otwarcie sprzeciwiał się faszyzmowi ale do końca życia należał do Francuskiej Partii Komunistycznej. To człowiek o złożonej historii, trudnym charakterze, przemawiający poprzez swoje obrazy i rzeźby.

Uważam, że "Picasso" Annie Cohen-Solal to dopracowana, bardzo rozbudowana i wnikliwa biografia pokazująca Picasso od trochę innej strony. Tu nie sztuka gra główną rolę a prawdziwe życie artysty, wydarzenia, kontakty, relacje z ludźmi, które na niego wpłynęły i ukształtowały go.

Polecam Waszej uwadze, szczególnie, że w tym roku wypadła 50. rocznica śmierci artysty.

Rok szarańczy
Terry Hayes