Powieść została napisana w okresie, kiedy w literaturze polskiej obowiązywał socrealizm, posiada więc pewne cechy tego kierunku. Jednak na tle innych powieści tego okresu wyróżnia się odważniejszym poruszeniem problemów społecznych.
Akcja powieści toczy się w zrujnowanej przez wojnę Warszawie. Trwa wielka odbudowa. Jednak grupa pięciu chłopców nie potrafi dostosować się do nowej sytuacji i wchodzi na drogę przestępczą. Zostają jednak złapani i osądzeni. Mają karnie pracować przy budowie nowej trasy W-Z. Nie potrafią należycie docenić szansy, którą dostali. Wkrótce nawiązuje z nimi kontakt
Wydawnictwo: PIW
Data wydania: 1953 (data przybliżona)
Przeczytane:2023-02-05, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2023, 26 książek 2023, 12 książek 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku,
W czasach Polski Ludowej nie było mnie na świecie, nie mam więc porównania, nie odnoszę tej książki do do własnych wspomnień, nie ma tu wartości sentymentalnej i nostalgicznej. Może dlatego nie oceniam jej jako nachalnej propogandy. Widzę tu wyłącznie świetnie napisaną powieść, opisaną ideę współzawodnictwa, zaczynam widzieć jak było postrzegane bycie przodownikiem pracy. Widzę odbudowę Warszawy, widzę ulice, którymi codziennie chodzę. To niebywała wartość. I oczywiście charakterystyczna dla autorów powojennych dbałość o słowo pisane. Czyta się ją jednym tchem. Uwielbiam takie wycieczki do przeszłości - nawet do tej niezbyt chlubnej