Piąta z kwartetu

Inne wydania:

Bohaterką powieści jest dwunastoletnia Kasia. Na skutek niefortunnych życiowych decyzji zwariowanej matki często zmienia miejsca zamieszkania. W wędrówce po różnych zakamarkach miasta nieustannie towarzyszy jej milczący brat. Kasia-przedwcześnie dojrzałe dziecko, całkowicie wchodzi w rolę jego opiekuna, ponieważ rodzicielka, bez reszty pochłonięta szukaniem partnera idealnego, nie jest w stanie zajmować się swoimi dziećmi. Mariolka i jej mężczyźni bawią, irytują i przerażają. Kolejne etapy tej wędrówki to podmiejskie letnisko, mieszkanie ciotki Niny, wielkie, śródmiejskie kamienice i ukryty za żelaznymi okiennicami tajemniczy squat. Losy Kasi splatają się z losami napotykanych ludzi.

Informacje dodatkowe o Piąta z kwartetu:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2008-10-07

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Piąta z kwartetu

Piąta z kwartetu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2024-07-12, Ocena: 5, Przeczytałam,

Bardziej dla swojego brata matką jest Kasia niż pani Mariola. Mariola Jarosowa jest osobą bardzo niezrównoważoną, nie potrafi zająć się sama sobą,  a co dopiero nastoletnią Kasia i 4-letnim Damianem. Gdyby żyła że sto lat wcześniej i miała do dyspozycji służbę, może wtedy byłaby szczęśliwą matką. Uzdolniona muzycznie Kasia przyłącza się do kwartetu grających na ulicach Łodzi Braci Malinowskich, gdzie gra na klarnecie. Kiedy Mariola trafia do szpitala, dzieci znajdują schronienie w squacie znajomych, w kamienicy z żelaznymi okiennicami.

Avatar użytkownika - helena610
helena610
Przeczytane:2020-10-03, Ocena: 5, Przeczytałam,

Jestem pełna zarówno współczucia jak i podziwu dla Kasi!!l wspaniała bohaterka :) :)

Naszyjnik z Madrytu
Combrzyńska Nogala Dorota0
Okładka ksiązki - Naszyjnik z Madrytu

Żniwa, praca w polu, zaprawy na zimę, odpusty i dożynki. Tradycja.Dojrzała miłość! Jeszcze silniejsza niż na początku! Co za brednie. Zaniosła się szlochem...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;