PHP, MySQL i MVC. Tworzenie witryn WWW opartych na bazie danych

Model architektoniczny MVC Szablony PHP i szablony Smarty Wizualne projektowanie baz danych Mapowanie relacyjno-obiektowe Oprogramowanie Propel oraz Doctrine Formaty TXT, XML oraz XLS

Duża część popularnych serwisów internetowych dostępnych obecnie w sieci działa w oparciu o relacyjne bazy danych i język PHP. Tandem ten stał się już niemal standardem w dziedzinie tworzenia rozbudowanych, dynamicznych witryn i aplikacji WWW zarówno w przypadku wielkich przedsiębiorstw, jak i hobbystów pragnących dzielić się swoimi doświadczeniami za pośrednictwem internetu. PHP i MySQL doskonale nadają się do praktycznej realizacji wzorca architektonicznego MVC, ułatwiającego opracowywanie nawet najbardziej złożonych projektów. Dzięki odseparowaniu poszczególnych komponentów aplikacji i podzieleniu jej na mniejsze elementy funkcjonalne tworzona witryna jest znacznie wygodniejsza w zarządzaniu i modyfikacji niż serwisy oparte na innych wzorcach.

Wzorzec architektoniczny MVC - choć opracowany z myślą o uproszczeniu życia programistom i twórcom witryn WWW - początkowo bardzo trudno zrozumieć, a postęp w dziedzinie tworzenia stron internetowych wymusza ciągłe dostosowywanie się do panujących na rynku trendów i stałe odświeżanie wiedzy na ten temat. Pomocą posłuży tu odpowiednia książka - z pewnością może nią być "PHP, MySQL i MVC. Tworzenie witryn WWW opartych na bazie danych ". W przystępny sposób prezentuje ona podstawy zastosowania architektury MVC, pokazuje wykorzystanie dwóch najważniejszych rozwiązań do mapowania obiektowo-relacyjnego, podsuwa techniki tworzenia funkcjonalnych interfejsów użytkownika aplikacji WWW oraz proponuje stosowanie różnych formatów do przechowywania danych. Poszczególne zagadnienia ilustrowane są przykładami i praktycznymi projektami, dzięki czemu łatwiej zrozumieć opisywane techniki i wykorzystać je w swoich aplikacjach. Zdobytą wiedzę pomagają utrwalić liczne ćwiczenia do samodzielnego wykonania.

Podstawy użycia wzorca MVC Moduły, akcje, widoki, szablony PHP i szablony Smarty Reguły translacji przyjaznych adresów URL Używanie baz danych w projektach WWW Wizualne projektowanie baz danych i mapowanie relacyjno-obiektowe Wykorzystanie oprogramowania Propel oraz Doctrine Metody zwiększania funkcjonalności interfejsów aplikacji internetowych Stronicowanie wyników i przewijanie rekordów Chmura tagów Korzystanie z formatów TXT, XML, XLS Odczyt plików i wypełnianie bazy danych Pliki skompresowane i osadzanie danych binarnych w plikach XML

Poznaj w praktyce nowoczesne metody
tworzenia zaawansowanych aplikacji WWW!

Wszystkie projekty omówione w książce umieszczono na płycie dołączonej do książki. Każdy z projektów jest dostępny jako kompletne, działające rozwiązanie, dokładnie przetestowane.

Informacje dodatkowe o PHP, MySQL i MVC. Tworzenie witryn WWW opartych na bazie danych:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2010-04-30
Kategoria: Poradniki

Kup książkę PHP, MySQL i MVC. Tworzenie witryn WWW opartych na bazie danych

PHP, MySQL i MVC. Tworzenie witryn WWW opartych na bazie danych - opinie o książce

Włodzimierz Gajda0
Okładka ksiązki - Zend Framework od podstaw. Wykorzystaj gotowe rozwiązania PHP do tworzenia zaawansowanych aplikacji internetowych

Elastyczne PHP - twórz nowe strony z wykorzystaniem Zend Framework! Tworzenie stron WWW w Zend Framework - zacznij od "Hello, World" Bazy danych i formularze...

GIMP. Ćwiczenia praktyczne. Wydanie II
Włodzimierz Gajda0
Okładka ksiązki - GIMP. Ćwiczenia praktyczne. Wydanie II

Rysuj i retuszuj w GIMP-ie! Od czego zacząć, skąd wziąć GIMP i jak się nim posługiwać Co to są warstwy, jak obrabiać fragment zdjęcia i manipulować...