Pentimento

„Nieważne, jak usilnie będziesz się starał, nigdy nie zmienisz swojej prawdziwej natury”.

Alfredo Bonacci w bolesny sposób przekonał się o prawdzie ukrytej w tych słowach. Jako najstarszy z rodu, pomimo doświadczenia i bogactwa, jakie zdobył w złotych czasach rodzin mafijnych, postanowił, że jego dzieci oraz wnuki nie będą musiały nigdy oglądać się za siebie. Nie był jednak w stanie kontrolować wszystkiego. Gdy młode pokolenie pragnie wrócić do swych korzeni, nie pozostaje nic innego niż dać mu na to ciche przyzwolenie, a Dante, wnuk Dona, ­okazuje się być idealnym następcą swego dziadka…

"Pentimento" to opowieść o walce na śmierć i życie w imię rodziny oraz o próbie kierowania się honorem w świecie, w którym panuje kłamstwo i obłuda.

Informacje dodatkowe o Pentimento:

Pentimento - opinie o książce

Avatar użytkownika - esperanza
esperanza
Przeczytane:2013-03-16, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam,
Ludzie zapewniają: nie istnieje coś takiego jak mafia. Polityka, Kościół, sądy, wojska to oddzielne monarchie. To bujda. Mafia istniała - istnieje - i istnieć będzie. Bo istnieją ludzie i ich sumienia. I mimo iż zmieniła swe ukierunkowanie, bo pierwotnie mafia handlowała zakazanym alkoholem, teraz mafia obejmuje wszystko. I to właśnie książka "Pentimento" ukazuje w całej swej doskonałości.
Avatar użytkownika - martellina
martellina