Pedagogika waldorfska. Wprowadzenie do pedagogiki Rudolfa Steinera

Oddajemy Państwu do rąk najnowsze wydanie książki prof. Johannesa Kierscha pt. Pedagogika waldorfska. Stanowi ono syntetyczne wprowadzenie w jedną z odmian pedagogiki alternatywnej początku XX w., mającej za sobą okres dynamicznej inicjacji i rozwoju, dramatycznych ograniczeń i zakazów w okresie narodowego socjalizmu i w dobie II wojny światowej oraz doświadczającej wraz z przełomem XX i XXI wieku renesansu wychylającego tę myśl i praktykę edukacyjną w przyszłość. Publikacją tą rozpoczynamy cykl wydawniczy książek z obszaru pedagogii waldorfskiej. Treść tych pozycji i ich warstwa metodyczna stają się zaproszeniem dla nauczycieli poszukujących skutecznych metod kształcenia i wychowania mimo istniejących trudności i złożoności wiedzy czy pojawiających się problemów socjalizacyjnych w życiu dzieci i młodzieży społeczeństw ponowoczesnych. Nie chcemy w tym miejscu dokonywać wprowadzenia do wprowadzenia, gdyż mamy w Polsce literaturę z zakresu tej pedagogiki, ale biorąc pod uwagę niezwykle trafny styl narracji autora tej publikacji, pragniemy osadzić ją w kontekście szeroko pojmowanych badań i recepcji współczesnych prądów czy modeli edukacyjnych. [...] Profesor dr. hab. Bogusław Śliwerski

Informacje dodatkowe o Pedagogika waldorfska. Wprowadzenie do pedagogiki Rudolfa Steinera:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: b.d
Kategoria: Pedagogika
ISBN: 978-83-7308-577-0

Kup książkę Pedagogika waldorfska. Wprowadzenie do pedagogiki Rudolfa Steinera

Pedagogika waldorfska. Wprowadzenie do pedagogiki Rudolfa Steinera - opinie o książce