Patofizjologia. Repetytorium

Kompendium wiedzy z zakresu patofizjologii zostało przygotowane z myślą o studentach kierunków medycznych i okołomedycznych realizujących przedmioty związane z powstawaniem procesów patofizjologicznych. Repetytorium zawiera zbiór najważniejszych treści niezbędnych w procesie kształcenia. Każde 8 rozdziałów opisuje podstawy powstawania procesów chorobowych i przedstawia schematy ułatwiające przyswojenie wiedzy.

Treści zostały przygotowane z wykorzystaniem zaleceń edukacyjnych określonych w podstawach kształcenia akademickich.

Zawiera opisy patofizjologiczne związane z:

- Patofizjologią układu krążenia (Niewydolność krążenia, Choroba niedokrwienna serca, Nadciśnienie tętnicze)

- Patofizjologią układu oddechowego (Zaburzenia oddychania o charakterze obturacyjnym i restrykcyjnym)

- Patofizjologią krwi i krzepnięcia (Patofizjologia krwinek czerwonych, Patofizjologia krwinek białych, Patofizjologia płytek krwi i układu homeostazy)

- Patofizjologią przewodu pokarmowego (Zaburzenia połykania, Choroby przełyku, Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, Choroby jelita cienkiego i jelita grubego)

- Patofizjologią wątroby i egzokrynnej funkcji trzustki (Choroby trzustki, Niewydolność wątroby)

- Patofizjologią układu dokrewnego (Zaburzenia układu podwzgórzowo-przysadkowego, Choroby tarczycy, Choroby nadnerczy, Patofizjologia przytarczyc i gospodarki wapniowej, Patofizjologia części endokrynnej trzustki)

- Zaburzeniami gospodarki wodno-elektrolitowej i równowagi kwasowo- zasadowej (Zaburzenia uwodnienia ustroju, Kwasica i zasadowica)

- Patofizjologią układu wydalniczego (Niewydolność nerek, Zespół nerczycowy i nefrytyczny, Kamica moczowa)

Uzupełnieniem publikacji jest mini słownik najważniejszych pojęć zawartych w publikacji.

Informacje dodatkowe o Patofizjologia. Repetytorium:

Wydawnictwo: PWN