Panny z Wilka

Klasyka literatury polskiej. Jedno z najlepszych opowiadań Jarosława Iwaszkiewicza – mistrza gatunku. Melancholijna opowieść o ulotności ludzkiej pamięci, przemijaniu i bezskutecznej walce z losem.

Koniec lat 20. XX w. Trzydziestosiedmioletni Wiktor Ruben, uczestnik I wojny światowej, zostaje zarządcą folwarku w Stokroci. W pobliskim dworku w Wilku – gdzie przed 15 laty spędzał beztroskie lata młodości – mieszkają: Julcia, Jola i Zosia.

Spotkanie z kobietami, które niegdyś go fascynowały, przywołuje wspomnienia i wywołuje refleksje nad przemijającym życiem. Mężczyzna zdaje sobie sprawę z zaprzepaszczonych nadziei i rozczarowań, jakich nie udało mu się uniknąć.

Informacje dodatkowe o Panny z Wilka:

Data wydania: 1996 (data przybliżona)
Język oryginału: Polski

Tagi: bóg

Kup książkę Panny z Wilka

Panny z Wilka - opinie o książce

Właściwie to było to w porządku, historia człowieka niewiedzącego, co z sobą zrobić jest dość przekonująca, ale to chyba nie w moim typie. Umówmy się, Wiktor i bez panien z Wilka mógłby dojść, co w jego życiu jest nie tak, zwłaszcza, że właściwie wrócił po wyjeździe do punktu wyjścia... Nie rozumiem idei powrotu do przeszłości, który nic nie wnosi do życia bohatera. "Panny z Wilka" to ewidentnie nie moja bajka i tyle.

Edycja po dwóch latach - bo to trzeba czuć, a nie rozumieć, ten powrót miał być li i tylko bolesny, uświadamiający, że czasu się nie cofnie. Klimat opowiadania piękny, melancholijny, przyjemnie się czyta :-P

Avatar użytkownika - Possi
Possi