Książka ta najpierw była usłyszana. Opowiedzieli ją lwowiacy. Oczywiście, nie obeszło się przy tym bez dobrej czarnej kawy i romatycznej nalewki. Mimo tragicznych losów zachowali w sobie pogodę ducha i nadzwyczajną gościnność. Ostatni dzień Lwowa to siedem historii o ludziach, którzy musieli opuścić swoje miasto. Wielka historia przeplata się tu z drobiazgami codziennego życia. Całość ilustruje ponad 100 niepublikowanych dotąd fotografii. Pochodzą one z lwowskich archiwów oraz unikatowych zbiorów Adama Sas-Łabinowicza.
Informacje dodatkowe o Ostatni dzień Lwowa:
Wydawnictwo: Nemrod
Data wydania: b.d
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
83-920450-0-9
Przeczytane:2017-12-08, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Opowieści mieszkańców Lwowa - miasta, które zapisało się w historii Polski i choć dzisiaj znajduje się poza granicami naszego kraju, to dla wielu jest miejscem "skąd nasz ród". Opowieści, które pokazują realia życia przed, w trakcie i tuż po zakończeniu II wojny światowej. Życie zwykłych ludzi, którym przyszło podjąć się niecodziennych zadań. Często musieli wykorzystać spryt, podejmować z pozoru szalone decyzje i działania, aby przetrwać. Ich historie, niejednokrotnie dramatyczne, przedstawione są z prostotą, bez patosu, czasem z tak charakterystycznym dla lwowiaków poczuciem humoru.