Osiem

W praskim Lasku Diablickim zostaje postrzelona młoda kobieta. Nieprzytomna trafia do szpitala, a policja nie potrafi znaleźć sprawcy. Podejrzany jest narzeczony, przyjaciółka, a nawet rodzina, w której ofiara pilnowała dzieci. Osiem nie jest jednak typową powieścią kryminalną. Powaga miesza się tu z groteska, banał z oryginalnością, fundamentalne pytania z błahymi odpowiedziami, a całość jest doprawiona intrygującą i nietypową narracją. Nie może zatem dziwić, ze mamy do czynienia z jednym największych czeskich bestsellerów ostatnich lat.

Ponad 100 000 sprzedanych egzemplarzy jest gwarancja świetnej literackiej rozrywki!

Autorka posiada charakterystyczny, czysty, wciągający, wręcz hipnotyczny styl z humorem, delikatna skłonnością do hiperboli i dosadnym językiem. Jest mistrzynią skrótów myślowych oraz długich zdań. Nie boi się żadnych tabu i potrafi mówić o nich wprost, trafnie, zwięźle, bez upiększeń i bez ogródek. Vladimira Sumberova

Informacje dodatkowe o Osiem:

Tłumaczenie: Mirosław Śmigielski

Tagi: bóg

Kup książkę Osiem

Osiem - opinie o książce

Na początku mamy kryminał. Postrzelona kobieta, wielu podejrzanych, utrata pamięci, szukanie sprawcy. Ale kryminał bardzo szybko się kończy, także nie przywiązujcie się do niego za bardzo 😉 „Osiem” to dobra powieść obyczajowa, a kryminalny początek jest tylko pretekstem do opowiedzenia historii o człowieku, o poszukiwaniu szczęścia.

„Osiem” to niebanalna opowieść, zupełnie inna od tych, które znacie, napisana świeżo i inaczej niż wszystko, co czytałam do tej pory. Autorka dużą uwagę poświęca swoim bohaterom, tak o nich pisząc, że polubiłam nawet tych „złych”.

To napisana z czułością (długo zastanawiałam się, jakiego słowa użyć i to jest chyba najlepsze 😉) i poczuciem humoru historia o szukaniu miłości, o zazdrości, nienawiści – po prostu o człowieku, ze wszystkimi jego wadami i zaletami.

Rok szarańczy
Terry Hayes