W ubiegłym roku (2016) Fundacja Kultury WOBEC była organizatorem Konkursu literackiego in. Bolesława Prusa; dla młodzieży w wieku od 13-26 lat.
W konkursie, który objęli swym honorowym patronatem Marszałek Województwa Pomorskiego, pan Mieczysław Struk, Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Josepha Conrada Korzeniowskiego w Gdańsku i Związek Literatów Polskich, wzięło udział ponad 700. autorów z Polski i zza granicy.
Efektem konkursu jest m.in. Antologia, która niebawem będzie dostępna do zakupu na stronie Miesiecznika Społecznego-Kulturalnego WOBEC.
Data wydania: 2017-03-18
Kategoria: Inne
Język oryginału: Polski
Seria opowiada o perypetiach dziewczyn przygotowujących się do wielkiej imprezy urodzinowej. Bohaterki zastanawiają się nad tym, kogo zaprosić, jakie menu...
Każdy dobry dowcip, niezależnie od tego, jakie ma pochodzenie, powinien zawierać element niespodzianki, czyki zaskakującą pointę. Humor żydowski posiada...
Przeczytane:2018-08-21, Ocena: 4, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu 2018, 2018, e-booki, liceum, Książki XXI wieku,
W sumie ciężko oceniać coś, co jest efektem pracy ogromnej liczby ludzi. Jedne opowiadania przypominały pisane na siłę wypracowania szkolne bez żadnego polotu, inne przerażały przesadą i kuriozalnym językiem metafor, zaś niewielki odsetek naprawdę zdradzał potencjał pisarski autorów. Co tu dużo mówić - to antologia pokonkursowa. Tutaj mogło mieć miejsce wszystko. Cieszy mnie tylko, że tak dużo ludzi w Polsce naprawdę chce pisać i stara się, z różnym skutkiem, ale jednak, coś dawać od siebie, a nie tylko biernie przyglądać się otaczającemu światu.