W ubiegłym roku (2016) Fundacja Kultury WOBEC była organizatorem Konkursu literackiego in. Bolesława Prusa; dla młodzieży w wieku od 13-26 lat.
W konkursie, który objęli swym honorowym patronatem Marszałek Województwa Pomorskiego, pan Mieczysław Struk, Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Josepha Conrada Korzeniowskiego w Gdańsku i Związek Literatów Polskich, wzięło udział ponad 700. autorów z Polski i zza granicy.
Efektem konkursu jest m.in. Antologia, która niebawem będzie dostępna do zakupu na stronie Miesiecznika Społecznego-Kulturalnego WOBEC.
Data wydania: 2017-03-18
Kategoria: Inne
Język oryginału: Polski
Kiedy powinniśmy schudnąć?- w jaki sposób określa się optymalną, indywidualną masę ciała?- w jaki sposób organizm wykorzystuje pokarm?- jaka żywność jest...
Tom, brat bliźniak Boba Budowniczego, ma przyjechać na święta Bożego Narodzenia. Bob bardzo się cieszy! Leon Mazurek i jego zespół wystąpią na koncercie...
Przeczytane:2018-08-21, Ocena: 4, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu 2018, 2018, e-booki, liceum, Książki XXI wieku,
W sumie ciężko oceniać coś, co jest efektem pracy ogromnej liczby ludzi. Jedne opowiadania przypominały pisane na siłę wypracowania szkolne bez żadnego polotu, inne przerażały przesadą i kuriozalnym językiem metafor, zaś niewielki odsetek naprawdę zdradzał potencjał pisarski autorów. Co tu dużo mówić - to antologia pokonkursowa. Tutaj mogło mieć miejsce wszystko. Cieszy mnie tylko, że tak dużo ludzi w Polsce naprawdę chce pisać i stara się, z różnym skutkiem, ale jednak, coś dawać od siebie, a nie tylko biernie przyglądać się otaczającemu światu.