Niepokojący, metafizyczny wręcz związek człowieka z jedzeniem otwiera bogaty obszar dociekań naukowych, uwzględniających osadzenie bytu w przestrzeni natury i kultury, dotykających filozofii istnienia, życia codziennego i świątecznego. Refleksje dotyczące dyskursu kulinarnego i kwalifikatorów uczty zaowocowały wieloma pracami z zakresu antropologii, etyki, filozofii, kulturoznawstwa, literaturoznawstwa, językoznawstwa, etnografii... Ich lektura uświadamia, że w niewielkim stopniu zwracają one uwagę na świat dźwięków. A przecież gotowanie, jedzenie, trawienie, wydalanie, poszczenie... wiążą się z bogatą fonosferą potwierdzającą opowiedzenie się po radosnej stronie życia lub po stronie śmierci i nicości
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2015 (data przybliżona)
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN:
Liczba stron: 274
Język oryginału: polski
Mediewalizm wobec zjawisk audiowizualnych i nowych mediów podejmuje zagadnienie średniowieczności rozumianej jako sposób uobecniania się średniowiecznych...
Gdy umiera człowiek, zawsze coś po nim zostaje: mieszkanie, dokumenty, kilka przedmiotów i niezałatwione sprawy. Rzeczy podobnie jak ludzie potrafią opowiadać...