Obywatel Europy Poradnik metodyczny dla nauczycieli wiedzy o społeczeństwie

Przemiany dokonujące się we współczesnym świecie stawiają przed każdym społeczeństwem pytanie o aktywność obywateli. Bez zaangażowania jednostek nie może funkcjonować żadna z instytucji życia społecznego. To proste spostrzeżenie ma jednak ważne znaczenie. W obliczu wyraźnego spadku zainteresowania obywateli udziałem w życiu publicznym, charakterystycznego dla Europy i Stanów Zjednoczonych (np. niska frekwencja wyborcza), istotnym zadaniem staje się przekazanie wiedzy o funkcjonowaniu społeczeństwa oraz różnych aspektach jego organizacji i działania. Widoczna słabość demokracji i czyhające na nią zagrożenia powodują konieczność nauczenia sposobów należytego działania w społeczeństwie, umiejętności prezentowania swych racji i interesów.

Informacje dodatkowe o Obywatel Europy Poradnik metodyczny dla nauczycieli wiedzy o społeczeństwie:

Wydawnictwo: Piątek Trzynastego
Data wydania: b.d
Kategoria: Edukacyjne

Kup książkę Obywatel Europy Poradnik metodyczny dla nauczycieli wiedzy o społeczeństwie

Obywatel Europy Poradnik metodyczny dla nauczycieli wiedzy o społeczeństwie - opinie o książce

Obywatel Europy Zeszyt ćwiczeń do wiedzy o społeczeństwie
Jurek Krzysztof, Łynka Aleksander0
Okładka ksiązki - Obywatel Europy Zeszyt ćwiczeń do wiedzy o społeczeństwie

Zeszyt ćwiczeń do wiedzy o społeczeństwie skorelowany z podręcznikiem "Obywatel Europy". Zawiera ćwiczenia dla uczniów realizujących program...

Wiedza o społeczeństwie. Matura 2008. Poziom podstawowy i rozszerzony
Jurek Krzysztof, Łynka Aleksander0
Okładka ksiązki - Wiedza o społeczeństwie. Matura 2008. Poziom podstawowy i rozszerzony

Seria publikacji Matura, której część stanowi niniejsza książka, ma ułatwić przygotowanie się do egzaminu maturalnego. Pozostałe pozycje poświęcone są...