Obrońca

Świat jaki znamy uległ zagładzie. W zrujnowanym pustkowiu, jakim są Stany Zjednoczone, resztki ludzkości formują się się w grupy, wyżynają się nawzajem, szukają zapasów broni i pożywienia wśród stert ludzkich zwłok i na wszystkie znane ludzkości sposoby próbują jakoś przetrwać.

W tym świecie, gdzie zaufanie jest towarem deficytowym, pewien mężczyzna postanawia posłuchać głosu w swojej głowie, który każe mu na środku pustej drogi zatrzymać motocykl obok młodej dziewczyny. Ten moment splata ze sobą ich losy – Pielgrzym spotyka Lacey nie bez powodu. Razem wybierają się w podróż pełną niewyobrażalnych niebezpieczeństw przez postapokaliptyczną pustynię.

Mężczyzna obiecuje dziewczynie, że pomoże jej dotrzeć do zgliszcz Vicksburga, w którym przed tajemniczą katastrofą mieszkała jej starsza siostra. Po drodze przekonają się na własnej skórze, do jakich okrucieństw jest zdolny człowiek w obliczu końca świata, i zrobią wszystko, by przeżyć.

Postapokaliptyczny thriller czerpiący z klasyki gatunku – fani Bastionu Stephena Kinga, Mad Maxa i Drogi Cormaca McCarthy’ego będą zachwyceni.

Które z nas na krawędzi snu nie słyszało wzywającego nas głosu? Część pierwsza niesamowitego, rozpisanego na cztery tomy cyklu „Głosy”

Informacje dodatkowe o Obrońca:

Kup książkę Obrońca

Obrońca - opinie o książce

Obrońca
Autor: G.X. Todd

"Książki są prawdziwe. W czytaniu chodzi też o trzymanie egzemplarza w dłoniach. Kartkowanie danego tomu. O zapach farby drukarskiej. Przekonasz się o tym, gdy tylko znajdziesz właściwą."

I ponownie książka pada ofiarą wykrzykników z okładki... Gdyby nie apetyczne wypowiedzi i zachęty, byłoby inne nastawienie, gdzieś już o tym pisałam...
No cóż...

W każdym bądź razie, opowieść nawet daje radę, klimat post apokalipsy w stylu Mad Maxa i Księgi Ocalenia jest, to fakt.
Poza tym wiele, WIELE pozaczynanych i niewyjaśnionych tematów, mających chyba na celu podsycić tajemniczość i atmosferę grozy, ale (o ile autor nie planuje napisać kontynuacji) w sumie w rezultacie wybieg ten bardzo (moim zdaniem) przypomina wielowątkowość z Lostów, gdzie różne, ISTOTNE dla widza/Czytelnika tematy nie zostają wyjaśnione:)

Napiszę tak - jeśli ma być kolejna część, z pewnością ją przeczytam.
Jeśli nie - autor pozostawił duże pole do popisu naszej wyobraźni:)

Polecam.

MOJA OCENA: 8/10

Siedem lat temu świat jaki znamy uległ zagładzie. W zrujnowanym pustkowiu, znanym dotąd jako Stany Zjednoczone, resztki ludzkości za wszelką cenę próbują jakoś przetrwać. Formują się w grupy, wyżynają się nawzajem i wśród gruzów miast i stert ludzkich zwłok szukają zapasów broni i pożywienia.

W tym świecie, gdzie zaufanie jest towarem deficytowym, pewien mężczyzna postanawia posłuchać głosu w swojej głowie, który każe mu na środku pustej drogi zatrzymać motocykl obok młodej dziewczyny. Ten moment splata ze sobą ich losy – Pielgrzym spotyka Lacey nie bez powodu. Razem wybierają się przez postapokaliptyczną pustynię w podróż pełną niewyobrażalnych niebezpieczeństw.

Pielgrzym obiecuje dziewczynie, że pomoże jej dotrzeć do zgliszcz Vicksburga, w którym przed tajemniczą katastrofą mieszkała jej starsza siostra. Po drodze przekonają się na własnej skórze, do jakich okrucieństw jest zdolny człowiek w obliczu końca świata, i zrobią wszystko, by przeżyć.

„Wybija się ponad inne powieści ze swojego gatunku”.
– Guardian
„Ta książka zasługuje, by umieścić ją w kanonie gatunku obok »Bastionu« Kinga”.
– John Connolly
„Wciągająca, pełna napięcia i niesamowicie oryginalna”.
– Lee Child

Cykl: Głosy, Hunted (tom 1)