Obozownictwo

Seria wydawnicza ,,Przywrócić Pamięć" ma przybliżyć współczesnemu społeczeństwu publikacje założycieli ruchu skautowego, twórców rozwoju idei i metodyki harcerskiej z lat 1911-1939.

Reprint wydania z 1924 r.: OBOZOWNICTWO.

PRZEDMOWA

W polu tylko, w ciągłem obcowaniu z przyrodą, osiągniemy te wyniki, jakie osiągnąć można w nowym systemie wychowania, jakiem jest harcerstwo. Wskazówkami, które podaję w niniejszym podręczniku, pragnę ułatwić zadanie zżycia się z przyrodą.

Najłatwiej możnaby w tym celu wykorzystać życie w obozie, ale winno ono być połączeniem przyjemności i pracy. Muszą więc harcerze sami wykonywać wszelkie prace złączone z życiem w obozie, a oddawszy swą zręczność i pomysłowość, uprzyjemnią je sobie całym szeregiem drobnych, łatwych do wykonania urządzeń dla wygody.

Postarałem się zebrać możliwie szeroki materjał z literatury skautowej, a dołączając do tego wyniki kilkoletniej praktyki, opiszę cały szereg prac obozowych i zaznaczam że podaję tylko te, które miałem możność wykonać sam na ćwiczeniach.

W pracy swej korzystałem z literatury francuskiej ,,Livre de l'éclaireur" przez kap. Royet'ta, ,,Les éclaireures" tłomaczenie z oryginału Baden Powell'a, rosyjskiej: ,,Junyj razwiedczyk", polskiej ,,Instrukcji technicznej", ,,Podręcznika dla Kierowników Kolonij i letnisk" X. K. Lutosławskiego, ,,Harce młodzieży polskiej" Szreibera i Piaseckiego, oraz artykułów Kozielewskiego, Małkowskiego i własnych umieszczanych w ,,Skaucie Lwowskim".

Książka ta pisana jest raczej dla ogółu harcerskiego. Skorzysta z niej zarówno zwykły harcerz jak i instruktor, posłuży ona do opracowania całego szeregu sprawności czysto skautowych, naprz. budowniczego namiotów, szałasów, w ogóle mieszkań, specjalisty od budowy kuchni i t. p.

Na zakończenie, na tem miejscu składam podziękowanie za opracowanie przepisów do kuchni obozowej p. Eli Grabskiej, za pomoc w rysunkach p. Stanisławowi Bobińskiemu, oraz wszystkim tym, którzy w jakikolwiek bądź sposób ułatwili mi opracowanie niniejszego podręcznika.

St. G.

Informacje dodatkowe o Obozownictwo: