Oddajemy im własną poduszkę, ale czy naprawdę je rozumiemy? W swojej fascynującej opowieści Thomas McNamee rozszyfrowuje jedna po drugiej kocie tajemnice, przytaczając nieznane szerszemu ogółowi badania naukowców, a także powołując się na osobiste doświadczenia - kociarza ekstraklasy.
Czy ludzki i koci mózg działają identycznie? Czy koty są lepszymi od ludzi towarzyszami dla osób chorujących na depresję? I czy rzeczywiście do komunikacji z człowiekiem używają specjalnego języka, do każdego z nas zwracając się nieco inaczej? ,,O czym myślą koty" to przewodnik po życiu wewnętrznym kotów dla wszystkich. Dla tych, którzy dopiero uczą się trudnej sztuki interpretowania kocich zachowań, i dla tych, którzy uważają się za jej arcymistrzów.
Thomas McNamee jest absolwentem Uniwersytetu Yale, poetą i eseistą, autorem znakomicie przyjmowanych przez krytyków i czytelników publikacji o tematyce przyrodniczej, a przede wszystkim kociarzem. W swojej najnowszej książce pokazuje, jak widzi te fascynujące zwierzęta współczesna nauka, i opowiada o życiu własnej kotki Augusty.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2018-06-06
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: The Inner Life of Cats. The Science and Secrets of Our Mysterious Feline Companions
Przeczytane:2018-12-30, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2018 roku,
Przyjemna, lekka pozycja kociarza o kotach. O wiele mniej naukowa, niż się spodziewałam, za to ciepła i wzruszająca - chciałabym znać więcej takich osób jak autor i jego żona Elizabeth: zachwyca mnie ich miłość do kotki Augusty (codziennie wieczorem ją wołali do domu, szukali jej aż nie znaleźli, itp.) a przede wszystkim nieskrępowanie w wyrażaniu tego.
Bardzo miła książka dla kociarzy, idealna na prezent.
Jak zwykle chciałabym jednak jakieś zdjęcia - w książkach popularnonaukowych zazwyczaj się ich spodziewam, a jak już mamy mieszankę nauki z wspominkami to w ogóle bez nich łyso.
Trochę szkoda, że autor nie przedstawia więcej naukowych ciekawostek o kotach - jest mruczenie, jest coś o 'mowie', także o socjalizacji - ale nie ma nic np. o tym, dlaczego koty nie zdają, o ile się nie mylę, testu lustra. Albo o tym jak często są obiektem eksperymentów medycznych (można sobie o tym poczytać m. in. w książce Keana 'Dziwne przypadki ludzkiego mózgu'). Taka książka ogólnie o kotach - mamy tu trochę wszystkiego, poczynając właśnie od szczypty nauki a na opowieści o Rzymie - mieście kotów i jego gattare (cudowny rozdział) kończąc. Taki trochę poradnik, ale o wiele ładniej napisany niż zwykłe poradniki - no i szerszy w swej treści.
Udana, lekka pozycja, nic wyczerpującego temat - ale ciekawa i dobrze się czyta.