Nowa w przedszkolu

Celem serii Poczytajki pomagajki jest wzmocnienie dzieci, szczególnie tych, które z domowego zacisza trafiają do grup przedszkolnych czy szkolnych, oraz pokazanie im, że:

?         każdy jest inny,

?         cechy charakteru i wyglądu często decydują o akceptacji nas przez innych, dlatego warto pracować nad sobą,

?         sukces może przyjść w każdej, nawet najmniej spodziewanej chwili,

?         a dzięki przyjaciołom nasze życie staje się lepsze i ciekawsze.

O czym poczytamy w tomie Nowa w przedszkolu? O pewnej dziewczynce, której jedno z rodziców pochodzi z Afryki. Zuri ma ciemną skórę, więc gdy trafia do polskiego przedszkola, budzi i zainteresowanie, i niechęć rówieśników. Musi nawiązać kontakt z dziećmi, w czym pomagają jej pani i mama. Na szczęście udaje się jej zaprzyjaźnić. Dowiaduje się też, że zawsze warto próbować, bo...

... podobnie jak inni bohaterowie naszej serii: Nieśmiałek, Dokuczalska, ChoroWitek, Sama, ArcyBolek czy Gadulska, k a ż d y  j e s t  w a ż n y!

Autorzy wszystkich opowiadań to doskonali obserwatorzy dzieci, ich środowiska, problemów i radości; często czerpali z własnych doświadczeń.

Informacje dodatkowe o Nowa w przedszkolu:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2015-02-18

Kup książkę Nowa w przedszkolu

Nowa w przedszkolu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Ida
Ida
Przeczytane:2017-05-16, Ocena: 5, Przeczytałem,
Przedszkole to taki sprawdzian i mnóstwo niewiadomych dla małego człowieka. Jak sobie poradzi w nowym miejscu bez mamy?Czy znajdzie szybko nowych kolegów i koleżanki? Czy będzie w przedszkolu nudno? Czy pani przedszkolanka będzie sympatyczna?... Mała Zuri ma dodatkowo jeszcze pewien inny "znak zapytania". Różni się od innych dzieci kolorem skóry. Pochodzi z Afryki, a jej mama wygląda i ubiera się inaczej, niż pozostałe mamy. Książeczka z serii Poczytajki-Pomagajki, z kolejnym przykładem, jak typowe zachowania wśród przedszkolaków są wyzwaniem, z którym można sobie poradzić na różne sposoby. Polecam i uważajcie na "afrykański bakcyl", możecie mimowolnie zacząć tańczyć w rytm djembe, a ciasteczka madazi opisane w książeczce, aż czuć poprzez kartki, aromatycznym kokosem i kardamonem :) No i ważne, że wszystko kończy się słowami "hakuna matata" :) Więcej na: MaleWielkieKsiazki.blogspot.com
Nowa w przedszkolu
Katarzyna Pruchnicka0