Nowa teoria czasu. Punkt Janusa

,,Historia jest ścieżką, która wije się przez przestrzeń kształtów" - pisze Julian Barbour w swojej nowej opowieści o Wszechświe­cie. Podążając tą ścieżką nie dojdziemy, jak sugeruje większość teorii kosmologicz­nych, do smutnego końca, czyli śmierci cieplnej. Opowieść Barboura jest dowodem oświeconej nadziei, z którą ten znakomity brytyjski fizyk i kosmolog spogląda w dale­ką przyszłość. Wszechświat widziany jego oczami nie jest osuwaniem się w degrada­cję i Wielkie Otępienie, a wielkim stawa­niem się, dążeniem ku pięknu.

W wyjątkowej, naukowej, ale też zaskaku­jąco osobistej książce Barbour zdaje relację z trwającego blisko pół wieku procesu bu­dowania teorii, która podsuwa odpowiedź na pytanie o naturę czasu. W jego teorii kształtów kosmos jest względem owego czasu symetryczny. Żaden kierunek nie zostaje wyróżniony. Nie ma początku ani końca.

W swoich poszukiwaniach Barbour prze­mierza zapomniane terytoria nauki. Historia nie jest dla niego cmentarzem możliwości, a przestrzenią potencjalnie rewolucyjnych inspiracji. Także w tym sensie dla Juliana Barboura czas zdaje się istnieć inaczej niż zwykliśmy sądzić.

Informacje dodatkowe o Nowa teoria czasu. Punkt Janusa:

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2021-09-15
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: The Janus Point: A New Theory of Time

Tagi: Kosmologia i wszechświat bóg

Kup książkę Nowa teoria czasu. Punkt Janusa

Nowa teoria czasu. Punkt Janusa - opinie o książce

Koniec czasu. Nowa rewolucja w fizyce
Julian Barbour0
Okładka ksiązki - Koniec czasu. Nowa rewolucja w fizyce

Julian Barbour, w swym niezwykle prowokującym dziele, przedstawia podstawowy dowód przemawiający za nieistnieniem czasu. Wyjaśnia, czym jest bezczasowy...