Niezwyciężony

Inne wydania:

Jedna z najsłynniejszych i najbardziej lubianych powieści Stanisława Lema, ilustrowana grafikami z gry The Invincible studia Starward Industries.

Lem w wielu książkach opisuje wszechświat i perypetie międzygalaktycznych podróżników, rzadko jednak czyni to tak jak w Niezwyciężonym, w którym doprowadza do otwartego konfliktu zbrojnego. Fabuła tej powieści to wymarzony i niemal gotowy scenariusz filmu batalistycznego.

Mistrz prozy science fiction nie byłby jednak sobą, gdyby w dynamiczną akcję nie wplótł ważnych pytań o naturę tego, z czym zmaga się załoga statku kosmicznego. Urządzenia mechaniczne nastawione są tutaj na odruchową walkę aż do samozagłady. To do istoty myślącej należy wyzwolenie się z fatalizmu zniszczenia.

The Invincible to narracyjna gra przygodowa, będąca prequelem Niezwyciężonego. Gracz wciela się w niej w rolę astrobiolożki Yasny, która wrzucona w wir politycznej rywalizacji między dwoma frakcjami ląduje na z pozoru wymarłej planecie Regis III. Tam zaczyna poszukiwania swoich ludzi, mierzy się z własnymi słabościami oraz odkrywa mroczne zjawisko naukowe. W grze uwypuklone są najistotniejsze dla Lema idee i tematy, takie jak granice poznania człowieka, definicja życia czy zagrożenia płynące z rozwoju sztucznej inteligencji. Grę kupisz na www.invinciblethegame.com.

Informacje dodatkowe o Niezwyciężony:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2024-10-23

Tagi: Fantastyka naukowa (science fiction) Klasyka fantastyki naukowej Science fiction: space exploration

Kup książkę Niezwyciężony

Niezwyciężony - opinie o książce

Znakomicie opowiedziana, wartka akcja, klaustrofobiczny klimat i znakomicie zarysowane postacie. Idealny scenariusz na film: konflikt na odległej planecie, napięcie, tajemnica, poświęcenie i ofiary. Ale to nie wszystko. Książka ma drugie, refleksyjne oblicze, które podsumować można jednym stwierdzeniem: "nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas". Czy człowiek ma prawo ingerować w życie innego gatunku, odmiennego od niego, wykraczającego poza granice ludzkiego zrozumienia? "Nie na tym polega, aby szukać tylko podobnych sobie i takich tylko rozumieć, ale na tym, żeby nie wtrącać się do nie swoich, nieludzkich spraw. Zagarnąć pustkę, owszem, dlaczegóż by nie, ale nie atakować tego, co istnieje, co w ciągu milionoleci wytworzyło własną, niepodległą nikomu, ani niczemu oprócz sił promienistych i sił materialnych, równowagę trwania, czynnego, aktywnego trwania, które nie jest ani lepsze, ani gorsze od trwania białkowych związków, zwanych zwierzętami czy ludźmi...".
Niezwyciężony nie był by tak potężny gdyby nie ludzie, którzy na nim są. Astronauci, którzy lecą by pomóc zaginionym na planecie Regis III muszą zmierzyć się z najtrudniejszym przeciwnikiem, gdyż tą planetą rządzą maszyny. W tej trudnej do rozwiązania misji, prawie każda forma komputera, czy też ludzki mózg zostaje zniszczony przez przeciwnika, jednak nazwa "niezwyciężony" zobowiązuje.
Avatar użytkownika - Agatonik
Agatonik
Przeczytane:2018-06-16, Ocena: 4, Przeczytałam,

No cóż - w książkach Lema poszukuję bardziej filozofii i analizy ludzkich zachowań, wizji świata przyszłości. A w Niezwyciężonym było dla mnie zbyt dużo techniki i opisów bitew. Najbardziej utkwił mi fragment dotyczący zmiany spostrzegania sytuacji przez Rohana w zależności od tego, czy jest wykonawcą rozkazów, czy decydentem. Świetnie Lem wychwycił tę różnicę, jak inaczej oceniamy sytuację, gdy ponosimy osobistą odpowiedzialność za dokonywane wybory. Gdy natomiast ktoś ich dokonuje za nas o wiele łatwiej jest krytykować i mówić: "Ja na jego miejscu...." Ale tylko do czasu. Do czasu, kiedy naprawdę jesteśmy na miejscu osoby decydującej o losach innych.

Avatar użytkownika - hanka04
Ocena: 5, Przeczytałem,
Stanisław Lem. Dzieła. Tom 12. Niezwyciężony
Stanisław Lem 0
Okładka ksiązki - Stanisław Lem. Dzieła. Tom 12. Niezwyciężony

Niezwyciężony to wymarzony scenariusz wielkiego batalistycznego filmu, poświęconego starciu ludzi z powstałą samorzutnie na odległej planecie populacją...

Powtórka
Stanisław Lem0
Okładka ksiązki - Powtórka

Jego treść stanowią trzy pozycje: Powtórka (z Cyberiady, acz włączone do niej w późniejszych niż pierwsze wydaniach); Godzina przyjęć profesora...