(pełna wersja)

W głowie masz gonitwę myśli i paraliżuje cię niewytłumaczalny niepokój?

Relacje z bliskimi zamiast nieść wsparcie, jeszcze bardziej cię stresują?

Zwykłe zadania przypominają goniącego cię niedźwiedzia?

W czasach, gdy ilość bodźców i stresu jest wyższa niż kiedykolwiek, lęk wydaje się normą - jednak nią nie jest. Tylko nie panikuj! Nie wszystko będzie źle. :)

Autorytet w dziedzinie psychologii przedstawia metodę trzech kroków, dzięki której zmierzysz się ze swoim niepokojem, przejmiesz nad nim kontrolę oraz sam zdecydujesz, jak na niego reagować:

Krok 1 - obserwuj swoje myśli i emocje,

Krok 2 - oceniaj sytuację i opanuj emocjonalny chaos,

Krok 3 - powstrzymaj automatyczne reakcje lękowe i naucz się odpowiadać zamiast reagować.

Dzięki praktycznym ćwiczeniom, historiom ludzi takich jak ty i ogromnemu arsenałowi narzędzi opisanych w tym poradniku (ze sporą dawką zdrowego humoru!) przekonasz się, że z lękiem można wygrać, a stan zen to coś więcej niż miejska legenda.

***

,,Idealne połączenie twardych faktów i pokrzepiającej mądrości, które pomaga zrozumieć, skąd bierze się nasz niepokój, a następnie skutecznie go okiełznać".

/Sarah Knight, autorka bestsellerowej ,,Magii olewania"/

Informacje dodatkowe o Nie wszystko będzie źle. Jak pokonać niepewność, przezwyciężyć własny lęk i osiągnąć stan spokoju:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2020-06-03
Kategoria: Poradniki

Tagi: bóg

Kup książkę Nie wszystko będzie źle. Jak pokonać niepewność, przezwyciężyć własny lęk i osiągnąć stan spokoju

Nie wszystko będzie źle. Jak pokonać niepewność, przezwyciężyć własny lęk i osiągnąć stan spokoju - opinie o książce

Książka, która bardzo długo była na mojej liście do przeczytania. Udało mi się zamówić w bibliotece i jeszcze przed ich zamknięciem odebrałam.

Sama łapię się na tym, że wszystko widzę w czarnych barwach. A strach i lęk często jest poza mną. Ciężko opanować emocje.

Poza tym poradniki i książki rozwojowe to takie, które najczęściej kupuję i zostają w mojej biblioteczce na dłużej.

Jak było tym razem? Niestety nie było wielkiego wow. Trzeba przyznać, że na pewno jest łatwa w odbiorze bez terminologii i wzniosłych wyjaśnień. Przyjazna forma dla każdego.

Jak w przypadku każdej książki rozwojowej trzeba ją czytać powoli i przede wszystkim wdrażać na bieżąco. Inaczej nic z tego nie będzie...

Bardzo fajnie przedstawione są różne sytuacje i dziedziny życia, gdzie najczęściej dopada nas strach. Z czym ciężko sobie poradzić. Czy to w życiu zawodowym czy prywatnym. Schematy działania i jak sobie z tym poradzić to bardzo cenne wskazówki.

Na pewno warto ją przeczytać jednak nie jest to książka, która jest niezbędnym elementem radzenia sobie z lękiem. Jednak na pewno każdy z nas znajdzie w niej coś o sobie.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;