''Nasz człowiek w Botswanie'' to reporterska opowieść o Wojciechu Albińskim- pisarzu porównywanym przez krytyków do Josepha Conrada. Czy to możliwe, że na południu Afryki znalazł się za sprawą starszego sierżanta Legii Cudzoziemskiej? W jaki sposó wytyczał pierwsze mapy Kalahari? Jak zapamiętał życie w RPA za czasów apartheidu?
By znaleźć odpowiedzi na te pytania, Bartosz Marzec wyrusza wraz z pisarzem w podróż, która zaczyna się w podwarszawskich Włochach w pierwszych dniach września 1939 roku. Następnie razem przenoszą się do Genewy, skąd w latach 60. XX wieku Albiński posyłał opowiadania do paryskiej '' Kultury'', i do Gaborone, gdzie obserwował zmierzch systemu kolonialnego. W Johannesburgu Albiński opowiada o Xhoza- narodzie, z którego wywodzi się Nelson Mandela. Ich historia w zaskakujący sposób przypomina naszą...
Data wydania: 2012 (data przybliżona)
Kategoria: Podróżnicze
Przeczytane:2023-05-03, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, 26 książek 2023, 52 książki 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku,
"Nasz człowiek w Botswanie" to reporterska opowieść o pisarzu Wojciechu Albińskim. Autor książki, Bartosz Marzec, wyrusza wraz z pisarzem w podróż. Jest to podróż śladami Wojciecha Albińskiego, która ukazuje nam drogę, jaką pisarz pokonał na przestrzeni lat z podwarszawskich Włoch do Afryki. Książka ma zaledwie 190 stron, a rozdziały są krótkie przez co bardzo szybko się czyta. Dodatkowo książka wzbogacona jest o fotografie. Całość, mimo że krótka, jest nieco chaotyczna. Myślę, że jest to książka skierowana głównie do osób zainteresowanych postacią Wojciecha Albińskiego oraz fanów literatury podróżniczej.