Nastêpcy. Wyspa potêpionych

Ocena: 4.18 (11 g³osów)

Przed dwudziestu laty wszyscy z³oczyñcy zostali wypêdzeni z królestwa Auradonu na Wyspê Potêpionych - mroczne, ponure miejsce strze¿one polem energii, które uniemo¿liwia im ucieczkê. Pozbawieni swych magicznych mocy, ¿yj± teraz w odosobnieniu, zapomniani przez resztê ¶wiata. Jednak w Zakazanej Twierdzy ukryte jest Smocze Oko - klucz do prawdziwego mroku i jedyna nadzieja z³oczyñców na ucieczkê. Tylko najsprytniejszy, najbardziej nikczemny i najniegodziwszy ³otr zdo³a je znale¼æ... Któ¿ to bêdzie? Podczas wyprawy po Smocze Oko potomkowie czarnych charakterów udowodni±, ¿e ³otrowskie pochodzenie o niczym nie przes±dza, a bycie dobrym wcale nie jest takie z³e.

Informacje dodatkowe o Nastêpcy. Wyspa potêpionych:

Ilustracje:-

wiêcej

Kup ksi±¿kê Nastêpcy. Wyspa potêpionych

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Nastêpcy. Wyspa potêpionych - opinie o ksi±¿ce

Do przeczytania ksi±¿ki namówi³a mnie 9-letnia córkê. Dosta³a j± na urodziny od cioci. Na pocz±tku mia³am bardzo mieszane uczucia patrz±c na sam± ok³adkê i opisy , by³am wrêcz pewna ¿e to nie ksi±¿ka dla takiej ma³ej dziewczynki i ¿e z pewno¶ci± poczeka na przeczytanie jej kilka lat. Jednak by³o zupe³nie inaczej. Po trzech dniach od rozpoczêcia lektury przysz³a i poprosi³a bym przeczyta³a j±, ¿e od teraz ta w³a¶nie ksi±¿ka bêdzie jej ulubion± i bardzo chce obejrzeæ ze mn± czê¶æ drug± w postaci filmu" Nastêpcy". Zaczê³am czytaæ. Ksi±¿ka zawiera bardzo nietuzinkow± tre¶æ. Znajduj± siê w niej wszyscy bohaterzy znanych przez wszystkich bajek t.j Piêkna, Bestia, czy te¿ z³a Cruella i wiele , wiele innych, którzy w ksi±¿ce podzieleni s± na tych dobrych ¿yj±cych w piêknej krainie i tych z³ych mieszkaj±cych na Wyspie Potêpionych.Bohaterami ksi±¿ki s± dzieci tych w³a¶nie postaci . Ksi±¿ka ¶wietnie napisana- pierwszy raz teksty typowo opisowe robi³y na mnie wra¿enie. Polecam wszystkim.
Avatar u¿ytkownika - Dizzy
Dizzy
Przeczytane:2015-09-20, Ocena: 3, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2015,

Czarne charaktery wytwórni Disney'a bezapelacyjnie zapadaj± w pamiêæ, niezale¿nie od wieku odbiorcy. Bêd±c kilkuletni± dziewczynk±, panikowa³am na widok Urszuli z Ma³ej Syrenki i rogatej Czarownicy ze¦pi±cej Królewny. To nie wszystkie mroczne postaci, które wywo³ywa³y na mym ciele gêsi± skórkê (w³a¶ciwie - wci±¿ to robi±), ale wymienianie ka¿dej z osobna zajê³oby mi wiele wersów, a bez w±tpienia nie tego ode mnie oczekujecie. Wyspa Potêpionych poniek±d skupia siê w³a¶nie na Disney'owskich potworach, a w³a¶ciwie na ich potomstwie. Oczywi¶cie - dobrej strony mocy równie¿ tu nie brakuje, jednak ju¿ sam tytu³ powie¶ci sugeruje, ¿e nie uraczymy jej tu za wiele. Szamani, u których radzi³a siê Cruella, uwa¿ali, ¿e utrzymuje j± przy ¿yciu czysta metaboliczna furia. Prywatnie Carlos nazywa³ to w¶ciek³± diet±: "Na co komu sa³atki, wystarcz± wredne gadki, wszak g³odu nikt nie czuje, gdy gniew we krwi buzuje, a lepszy od s³odko¶ci wieczorny wybuch z³o¶ci".
Z pocz±tku, Wyspa Potêpionych wydawa³a mi siê bajk±. Napisana lekkim, barwnym i miejscami zabawnym jêzykiem wywo³ywa³a we mnie raczej pozytywne wra¿enie, które niestety z czasem zaczê³o siê zmieniaæ. Dialogi okaza³y siê skrajnie dziecinnie, postaci s³abo ucharakteryzowane, a uwielbiane czarne charaktery... ciê¿ko mi o tym nawet pisaæ! Wyobra¿acie sobie przera¿aj±cego D¿afara w... pid¿amie w lampki? Albo pulchn± Z³± Królow± od ¦nie¿ki, która panicznie ba³a siê utraty urody? Nie wspominaj±c o pozosta³ych z³ych postaciach... Brrr! Albo imionach g³ównych bohaterów - Mel, Jay, Evie, Carlos, Ben - tak mo¿na nazwaæ nastolatków we wspó³czesnych powie¶ciach, nie nawi±zuj±cych do Disney'a! Najchêtniej udusi³abym autorkê za tê wyrz±dzon± krzywdê, ale... wspaniale wykreowa³a ona postaæ Diaboliny. Owa Pani Mroku samozwañczo uczyni³a siê w³adczyni± Wyspy Potêpionych, co wiêcej - wzbudza grozê w ka¿dym jej mieszkañcu, nawet w³asnej córce. Mimo utraty mocy nie straci³a swej charyzmy, a jej plany s± - jak jej imiê - i¶cie diabelskie. Idealny czarny charakter, który nawet w czytelniku budzi niepokój. Ta postaæ zdecydowanie przyæmi³a wszystkie inne postaci, które mia³y byæ tymi g³ównymi.
Mimo wszystko, Wyspa Potêpionych niesie ze sob± bardzo pozytywne przes³anie. Choæ nie brakuje w niej z³o¶liwo¶ci i innych negatywnych emocji, to niezaprzeczalnie w wiêzieniu z³a co¶zmienia siê... i to na dobre. Ciê¿ko, ¿eby zmiana dokona³a siê w Z³ej Królowej lub Cruelli De Mon, ale ich potomstwo bez w±tpienia szczyptê dobra w sercu posiada i... poniek±d to wywo³uje u¶miech na twarzy. Jak widaæ, nawet w najwiêkszej ciemno¶ci mo¿na odnale¼æ iskierkê ¶wiat³a. Rzecz nieco odmienna dzieje siê w ¶wiecie dobrych postaci, w Zjednoczonych Stanach Auradonu - wiêkszo¶æ sta³a siê ogromnie wymagaj±ca i luksus poprzestawia³ im nieco w g³owach - poniek±d zaczêli wykorzystywaæ swoich mniej znacz±cych przyjació³. Ben, syn króla Bestii i Piêknej, nie jest wstanie zapanowaæ nad poddanymi, jednak w ostatnim rozdziale podejmuje bardzo wa¿n± decyzjê.

Czytelnik pozna j± jednak dopiero w filmie Nastêpcy, który swoj± premierê ma 18 wrze¶nia w Disney Channel. Bior±c pod uwagê re¿ysera, Kenny’ego Ortegê (High School Musical), zarówno film, jak i ksi±¿ka skierowane s± g³ównie do nastolatków i w³a¶nie tej grupie docelowej polecam t± powie¶æ. Je¶li jednak lubicie lekkie opowiastki, chwilami w klimacie MonsterHigh, koniecznie siêgnijcie po tê ksi±¿kê.

Avatar u¿ytkownika - ivka86
ivka86
Przeczytane:2015-12-03, Ocena: 4, Przeczyta³am, Wyzwanie Initium - fantastyka,

Co by by³o, gdyby wszystkie z³e charaktery, wystêpuj±ce w bajkach zamkn±æ w  jednym miejscu i raz na zawsze siê od nich uwolniæ? Tak± wizjê przedstawia nam Melissa de La Cruz w swojej powie¶ci "Wyspa potêpionych".

20 lat temu król Auradonu, bajkowa Bestia wygna³ wszystkich z³oczyñców z ba¶ni i zamkn±³ ich na wyspie, z której nie da siê wydostaæ. Ich ¿ycie by³o nudne i monotonne. Có¿, taki los z³ego charakteru. Jednak w czasach obecnych tak± sam± egzystencjê prowadz± dzieci z³oczyñców. Mo¿na powiedzieæ, ¿e p³ac± za b³êdy swoich rodziców.

Mal to córka Diaboliny. Robi wszystko, aby jej matka by³a z niej zadowolona. Ojcem Jaya jest D¿afar, su³tan z ba¶ni o Alladynie. Evie jest córk± Z³ej Królowej, która chcia³a otruæ ¦nie¿kê. Carlos to potomek Cruelli de Mon, która próbowa³a ukra¶æ 101 dalmatyñczyków. Czwórka dzieci "najnikczemniejszych z nikczemnych" musi udowodniæ, ¿e s± godnymi nastêpcami swoich rodziców. Wyruszaj± na niebezpieczn± wyprawê. Ale czy tak naprawdê ¿yj± tylko po to, aby czyniæ z³o?

"Wyspa potêpionych" to bardzo przyjemna lektura. Nie weso³a - przyjemna. Dziêki niej mog³am przenie¶æ siê do czasów swojego dzieciñstwa i powspominaæ bajki Disneya. Któ¿ ich nie ogl±da³, prawda? Chyba ka¿da z dziewczynek chcia³a byæ ksiê¿niczk±, a ch³opiec ksiêciem na bia³ym koniu. Przesadzam? Chyba nie. Ale wystarczy dygresji. Melissa de la Cruz wpad³a na oryginalny pomys³ na fabu³ê. Ile¿ razy zastanawia³am siê co by siê dzia³o z bohaterami bajek, gdyby by³ ci±g dalszy. A tu proszê, mam odpowied¼. Mo¿e nie takiej siê spodziewa³am, ale ta wersja te¿ jest ciekawa.

Melissa de la Cruz stworzy³a powie¶æ bardzo klimatyczn±, któr± czyta siê szybko i przyjemnie. Lekki, prosty i plastyczny jêzyk sprawia, ¿e zatracamy siê w lekturze na d³ugie godziny. Akcja nie toczy siê szybko, jednak nie nudzimy siê podczas czytania. Bohaterowie s± postaciami wyrazistymi i zapadaj± w pamiêæ. Zw³aszcza Mal i Carlos przykuli moj± uwagê. Ca³a czwórka g³ównych postaci na kartach ksi±¿ki przechodzi przemianê. Widzimy, jak rodzi siê miêdzy nimi przyja¼ñ, choæ drzemi±ce w nich "z³o" im na to nie pozwala... ;-)

Wcze¶niej wspomnia³am, ¿e powie¶æ Melissy de la Cruz mimo, ¿e jest przyjemna, nie nale¿y do weso³ych. Dlaczego? Otó¿ autorka porusza do¶æ trudny temat, jakim jest próba sprostania wymaganiom, jakie stawiaj± swoim potomkom rodzice. Ile¿ to córek i synów s³yszy dziennie "rozczarowujesz mnie", "nie tego siê po Tobie spodziewa³am". Ka¿dy chyba zdaje sobie sprawê, jak takie s³owa mog± raniæ. Poczucie w³asnej warto¶ci gwa³townie spada i powoli dziecko zaczyna sobie my¶leæ, ¿e nie zas³uguje na mi³o¶æ w³asnych rodziców. Przykre, ale bardzo prawdziwe.

"Wyspa potêpionych" to mi³a lektura, która wskazuje na problem, z jakim spotka³ siê nie jeden z nas. Czasem dziecko musi zas³u¿yæ sobie na mi³o¶æ rodziców. Tak nie powinno byæ i ka¿dy o tym wie. Ka¿dy z nasz szuka akceptacji i zrozumienia w¶ród najbli¿szych. Ka¿dy z nas szuka mi³o¶ci. I nawet dzieci z³oczyñców zas³uguj± na szczyptê dobra w ich ¿yciu.

Avatar u¿ytkownika - xrosemarie
xrosemarie
Przeczytane:2015-08-28, Ocena: 4, Przeczyta³am, Mam,
"Wyspa potêpionych" to pierwszy tom serii Nastêpcy autorstwa amerykañskiej pisarki Melissy de la Cruz. Pierwszy raz o tym cyklu s³ysza³am stosunkowo niedawno, a to za spraw± jej ekranizacji, która nied³ugo bêdzie mia³a premierê na Disney Channel. Najpierw kilka zdañ o fabule. Dwadzie¶cia lat temu wszyscy z³oczyñcy zostali wypêdzeni z piêknej krainy - Auradonu, w miejsce specjalnie stworzone dla nich. Miejsce o tytu³owej nazwie, Wyspie Potêpionych, gdzie nie ma absolutnie ¿adnej magii. Pewnego dnia czwórka nastolatków, bêd±cych dzieæmi os³awionych czarnych charakterów ma szansê przywróciæ magiê na Wyspie... Czy im to siê uda, czy zostali skazani na pora¿kê? Chod¼ lektura "Wyspy potêpionych" by³a lektur± dobr±, to jednak odnios³am wra¿enie, ¿e potencja³ tego pomys³u nie zosta³ do koñca wykorzystany. Warsztat pisarski Melissy de la Cruz w tej ksi±¿ce okaza³ siê jaki¶ taki bez polotu, dosyæ podobny jak w przypadku innej serii tej pisarki, B³êkitnokrwistych. Wiem, ¿e jest to autorka, której dzie³a s± raczej skierowane do w±skie grupy odbiorców, wiêc s±dzê, ¿e ma³o wymagaj±cym czytelnikom styl napisania "Wyspy potêpionych" na pewno przypadnie do gustu. Jakby nie by³o, jest bardzo lekki nie zawiera zbêdnych opisów (co nie zmienia faktu, ¿e dla mnie jest on najzwyczajniej w ¶wiecie zbyt ubogi). Najbardziej w serii Nastêpcy spodoba³ mi siê sam pomys³, ogólne zarysowanie koncepcji. To takie po³±czenie mojego dzieciñstwa, kiedy to uwielbia³am ba¶nie i wszystko, co magiczne. Nadal zreszt± mam do takich rzeczy sentyment, dlatego ksi±¿ek z takiego gatunku po prostu nigdy nie mogê sobie darowaæ. No w³a¶nie, choæ jak wy¿ej wspomnia³am ¶wiat przedstawiony jest niezwykle ciekawy i pe³en potencja³u, to odnios³am wra¿enie, ¿e zosta³ on stworzony na niewystarczaj±co mocnym gruncie. Mo¿e du¿y wp³yw ma na to ma³a, wrêcz uboga ilo¶æ opisów w zasadzie czegokolwiek. Melissa de la Cruz za to skupi³a siê w du¿ej mierze na samej specyfice bohaterów, co te¿ ma swoje uroki. Osobi¶cie najbardziej polubi³am Mal, która lubi "udawaæ" z³±, ale w rzeczywisto¶ci w jej wnêtrzu kryje siê o wiele wiêcej, ni¿ widzi ona sama. Podsumowuj±c, choæ "Wyspa potêpionych" zostawi³a mnie pe³n± niedosytu, to i tak jestem pe³na pozytywnych przeczuæ. To seria, która jest g³ównie skierowana do m³odszych czytelników, ale my¶lê, ¿e i starsi znajd± tutaj co¶ dla siebie. To taki pewnego rodzaju ¶wietny powrót do dzieciñstwa. Mam nadziejê, ¿e Melissa de la Cruz lepiej spisze siê w kolejnych tomach.
Avatar u¿ytkownika - Aga25
Aga25
Przeczytane:2015-08-23, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki w 2015 roku, Mam,
Dawno, dawno temu gniew matki Mal przekl±³ pewn± ksiê¿niczkê. Dawno, dawno temu gniew matki Mal sprawi³, ¿e bezsilny ksi±¿ê pad³ na kolana. Dawno, dawno temu gniew matki Mal sprowadzi³ sen na ca³e królestwo. Dawno, dawno temu matka Mal dowodzi³a wszystkimi si³ami piekie³. A Mal w g³êbi serca nie pragnê³a niczego bardziej ni¿ tego, ¿eby jej dorównaæ. " O Ba¶niach powiedziano ju¿ wszystko. Chyba wszystko. Przewa¿nie ukazywane by³y w cudowny, sielski i magiczny sposób. Gdzie dobro zawsze, ale to zawsze zwyciê¿a³o ze z³em, jednak do tej pory nie spotka³am siê z histori± ukazan± od drugiej, mroczniejszej strony. Jak siê okazuje opowie¶æ jak± zaserwowa³a Pani De La Cruz ró¿ni siê od tych, które czytywa³am w przesz³o¶ci. Wybieramy siê na wyspê potêpionych, gdzie za spraw± króla Bestii, wszystkie ale to wszystkie z³e postaci, które do tej pory sia³y przestrach zosta³y zamkniête, pozbawieni mocy, która by³a blokowana przez szczelny klosz, ¿yli w wiecznej niedoli. Do kary przywrócono nawet umar³ych, aby odpokutowali swoje grzechy. I tak poznajemy dzieci tych, którzy zas³ynêli z mrocznej strony w opowiadanych bajkach. Mal by³a z³a, z³a jak jej matka. W koñcu najgorsze cechy by³y ich atutem i budzi³y przestrach w ca³ym miasteczku. Dlatego nikt nie ryzykowa³ gniewu wielkiej Diaboliny, nawet je¿eli zosta³a pozbawiona mocy. Prawie nikt. Carlos ¿y³ we w³asnym ¶wiecie techniki, jako syn Cruelli de Mon musia³ stawiaæ czo³a wielu wyzwaniom. Jay, potomek Dzafara, który s³yn±³ ze sprytu oraz zuchwalstwa. Na koñcu by³a Evie, córka Z³ej Królowej, tak tej od zwierciade³ka. Czworo dzieci, nie lubi±cych siê, pobierali nauki w tej samej szkole, prze¶cigali siê w pomys³ach wyrz±dzaniu z³a, splotem wydarzeñ po³±cz± si³y, w jakim celu i jakie bêdzie zakoñczenie historii ? Szczerze mówi±c, nie mia³am pojêcia o czym bêdzie powy¿sza ksi±¿ka. Kiedy jednak przeczyta³am pierwsze zdania wiedzia³am, mia³am pewno¶æ, ¿e w tym przypadku nie ma mowy o nudzie, za¶ ca³o¶æ mnie nie zawiedzie. Autorka pokusi³a siê o napisanie opowie¶ci dotycz±cej z³ych bohaterów w krzywym zwierciadle. Tutaj nie znajdziemy kolorów i barw jakie nasuwaj± siê podczas czytania znanych nam ba¶ni. Postacie s± do szpiku ko¶ci z³e, w celu pielêgnowania swych najgorszych cech pobieraj± lekcje w jak¿e zacnej szkole, nosz±c± jak¿e wymown± nazwê szacowna placówka z³ej edukacji, Mottem szko³y, które ka¿dego dnia wita³o uczniów by³ "cudowny" napis "Z£U UFAMY" . Tak, ka¿dy element diametralnie ró¿ni³ siê od ¶wiata, jaki zwykli¶my pamiêtaæ z dzieciñstwa, ale uwa¿am,¿e chyba brakowa³o w³a¶nie tej wersji. Kiedy przysz³o do zapoznania siê z przedmiotami my¶la³am, ¿e nie wytrzymam ze ¶miechu. Ogólnie, ca³o¶æ napisana jest w bardzo ironiczny i zabawny sposób. Wykreowani bohaterowie równie¿ podbili moje serce, oczywi¶cie prym wiedli Mal i Jay, którzy byli bezkonkurencyjni we w³asnych potyczkach s³ownych i nie tylko. "- Kim jeste¶? - zapyta³a ostro. - Jakim¶ ksiêciem, czy co¶ w tym stylu? - Spojrza³a podejrzliwie na jego piêkn± koszulê z wyhaftowan± ma³±, z³ot± koron±. - Przecie¿ wiesz, kim jestem - odpar³ ch³opak. - Twoim przyjacielem. Mal od razu poczu³a ulgê. - A wiêc to jednak sen - rzek³a z przebieg³ym u¶miechem. - Bo ja nie mam przyjació³. (...)" Moj± faworytk± zdecydowanie zosta³a Mal, w sumie nie ma co siê dziwiæ, ze z³ych postaci najbardziej lubi³am Diabolinê i odk±d pamiêtam w³a¶nie jej kibicowa³am. Có¿ poradzê, ¿e dobre zakoñczenia bardzo szybko zaczê³y siê nudziæ... Pozostaje pytanie, do kogo skierowana jest Wyspa potêpionych ? Odpowied¼ jest bardzo prosta, dla ka¿dego kto ma poczucie humoru, jest ciekawy losów drugiej strony i... chce poznaæ jak zakoñczy siê historia czwórki nikczemnych dzieci. Ksi±¿ka zosta³a naprawdê piêknie wydana, jestem ni± zachwycona. Szkoda, ¿e dalsze losy s± w wersji filmowej...
,,Wyspa potêpionych" to ciekawa opowie¶æ, która powinna zainteresowaæ wielu fanów Disneya i disnejowskich bajek. Melissa de la Cruz stworzy³a historiê, która bazuje na wydarzeniach z przesz³o¶ci i ich bohaterach (m.in. Cruella de Mon, Diabolina, Z³a Królowa), którzy nie ¿yj± d³ugo i szczê¶liwie, ale wiod± mroczn± egzystencjê na wyspie dla potêpionych. Krótka, acz tre¶ciwa, wci±gaj±ca i klimatyczna, powiedzieæ równie¿ mo¿na, ¿e z charakterem. Bo chocia¿ nie zachwyci³a mnie w ¿aden specjalny sposób, to pozostawi³a po sobie mi³e i trwa³e wspomnienia i z chêci± bêdê polecaæ j± innym.

Ju¿ sama koncepcja bardzo mnoe zaciekawi³a - mamy tutaj wszystkich bajkowych z³oczyñców przepêdzonych na tytu³ow± Wyspê Potêpionych.
¯yj± tam dalej snuj±c niecne plany, uprzykrzaj±c sobie nawzajem ¿ycie i nieco têskni±c za dawn± potêg±. Tymczasem dorasta ju¿ nastêpne pokolenie z³oczyñców, które pragnie odzyskaæ odebran± im magiê i w³adzê oraz opu¶ciæ przeklête i ubogie miejsce...
Ksi±¿ka mnie wci±gnê³a. I czyta³o siê j± naprawdê szybko. Jest to taka typowa young adult, lekka, na jeden wieczór. Wiem, ¿e jest druga czê¶æ i byæ mo¿e siê na ni± skuszê.

Avatar u¿ytkownika - LeaArrow
LeaArrow
Inne ksi±¿ki autora
Uwaga! Nowa twarz
Melissa de la Cruz0
Ok³adka ksi±zki - Uwaga! Nowa twarz

Trzy obrzydliwie bogate dziewczyny, córeczki najzamo¿niejszych rodzin San Francisco. Trzy przyjació³ki nosz±ce to samo imiê. Ashley, Ashley...

Trylogia B³êkitnokrwi¶ci
Melissa De La Cruz0
Ok³adka ksi±zki - Trylogia B³êkitnokrwi¶ci

Nie tylko diabe³ ubiera siê u Prady, do bywalców najdro¿szych butików Manhattanu do³±czy³y wampiry! Ju¿ dzi¶ premiera pierwszego tomu serii amerykañskiej...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Z pamiêtnika je¿a Emeryka