Przed dwudziestu laty wszyscy z³oczyñcy zostali wypêdzeni z królestwa Auradonu na Wyspê Potêpionych - mroczne, ponure miejsce strze¿one polem energii, które uniemo¿liwia im ucieczkê. Pozbawieni swych magicznych mocy, ¿yj± teraz w odosobnieniu, zapomniani przez resztê ¶wiata. Jednak w Zakazanej Twierdzy ukryte jest Smocze Oko - klucz do prawdziwego mroku i jedyna nadzieja z³oczyñców na ucieczkê. Tylko najsprytniejszy, najbardziej nikczemny i najniegodziwszy ³otr zdo³a je znale¼æ... Któ¿ to bêdzie? Podczas wyprawy po Smocze Oko potomkowie czarnych charakterów udowodni±, ¿e ³otrowskie pochodzenie o niczym nie przes±dza, a bycie dobrym wcale nie jest takie z³e.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2015-08-17
Kategoria: Dla m³odzie¿y
Tytu³ orygina³u: Descendents. Isle of the Lost
T³umaczenie: Anna Klingofer
Ilustracje:-
Czarne charaktery wytwórni Disney'a bezapelacyjnie zapadaj± w pamiêæ, niezale¿nie od wieku odbiorcy. Bêd±c kilkuletni± dziewczynk±, panikowa³am na widok Urszuli z Ma³ej Syrenki i rogatej Czarownicy ze¦pi±cej Królewny. To nie wszystkie mroczne postaci, które wywo³ywa³y na mym ciele gêsi± skórkê (w³a¶ciwie - wci±¿ to robi±), ale wymienianie ka¿dej z osobna zajê³oby mi wiele wersów, a bez w±tpienia nie tego ode mnie oczekujecie. Wyspa Potêpionych poniek±d skupia siê w³a¶nie na Disney'owskich potworach, a w³a¶ciwie na ich potomstwie. Oczywi¶cie - dobrej strony mocy równie¿ tu nie brakuje, jednak ju¿ sam tytu³ powie¶ci sugeruje, ¿e nie uraczymy jej tu za wiele.
Szamani, u których radzi³a siê Cruella, uwa¿ali, ¿e utrzymuje j± przy ¿yciu czysta metaboliczna furia. Prywatnie Carlos nazywa³ to w¶ciek³± diet±: "Na co komu sa³atki, wystarcz± wredne gadki, wszak g³odu nikt nie czuje, gdy gniew we krwi buzuje, a lepszy od s³odko¶ci wieczorny wybuch z³o¶ci".
Z pocz±tku, Wyspa Potêpionych wydawa³a mi siê bajk±. Napisana lekkim, barwnym i miejscami zabawnym jêzykiem wywo³ywa³a we mnie raczej pozytywne wra¿enie, które niestety z czasem zaczê³o siê zmieniaæ. Dialogi okaza³y siê skrajnie dziecinnie, postaci s³abo ucharakteryzowane, a uwielbiane czarne charaktery... ciê¿ko mi o tym nawet pisaæ! Wyobra¿acie sobie przera¿aj±cego D¿afara w... pid¿amie w lampki? Albo pulchn± Z³± Królow± od ¦nie¿ki, która panicznie ba³a siê utraty urody? Nie wspominaj±c o pozosta³ych z³ych postaciach... Brrr! Albo imionach g³ównych bohaterów - Mel, Jay, Evie, Carlos, Ben - tak mo¿na nazwaæ nastolatków we wspó³czesnych powie¶ciach, nie nawi±zuj±cych do Disney'a! Najchêtniej udusi³abym autorkê za tê wyrz±dzon± krzywdê, ale... wspaniale wykreowa³a ona postaæ Diaboliny. Owa Pani Mroku samozwañczo uczyni³a siê w³adczyni± Wyspy Potêpionych, co wiêcej - wzbudza grozê w ka¿dym jej mieszkañcu, nawet w³asnej córce. Mimo utraty mocy nie straci³a swej charyzmy, a jej plany s± - jak jej imiê - i¶cie diabelskie. Idealny czarny charakter, który nawet w czytelniku budzi niepokój. Ta postaæ zdecydowanie przyæmi³a wszystkie inne postaci, które mia³y byæ tymi g³ównymi.
Mimo wszystko, Wyspa Potêpionych niesie ze sob± bardzo pozytywne przes³anie. Choæ nie brakuje w niej z³o¶liwo¶ci i innych negatywnych emocji, to niezaprzeczalnie w wiêzieniu z³a co¶zmienia siê... i to na dobre. Ciê¿ko, ¿eby zmiana dokona³a siê w Z³ej Królowej lub Cruelli De Mon, ale ich potomstwo bez w±tpienia szczyptê dobra w sercu posiada i... poniek±d to wywo³uje u¶miech na twarzy. Jak widaæ, nawet w najwiêkszej ciemno¶ci mo¿na odnale¼æ iskierkê ¶wiat³a. Rzecz nieco odmienna dzieje siê w ¶wiecie dobrych postaci, w Zjednoczonych Stanach Auradonu - wiêkszo¶æ sta³a siê ogromnie wymagaj±ca i luksus poprzestawia³ im nieco w g³owach - poniek±d zaczêli wykorzystywaæ swoich mniej znacz±cych przyjació³. Ben, syn króla Bestii i Piêknej, nie jest wstanie zapanowaæ nad poddanymi, jednak w ostatnim rozdziale podejmuje bardzo wa¿n± decyzjê.
Czytelnik pozna j± jednak dopiero w filmie Nastêpcy, który swoj± premierê ma 18 wrze¶nia w Disney Channel. Bior±c pod uwagê re¿ysera, Kenny’ego Ortegê (High School Musical), zarówno film, jak i ksi±¿ka skierowane s± g³ównie do nastolatków i w³a¶nie tej grupie docelowej polecam t± powie¶æ. Je¶li jednak lubicie lekkie opowiastki, chwilami w klimacie MonsterHigh, koniecznie siêgnijcie po tê ksi±¿kê.
Co by by³o, gdyby wszystkie z³e charaktery, wystêpuj±ce w bajkach zamkn±æ w jednym miejscu i raz na zawsze siê od nich uwolniæ? Tak± wizjê przedstawia nam Melissa de La Cruz w swojej powie¶ci "Wyspa potêpionych".
20 lat temu król Auradonu, bajkowa Bestia wygna³ wszystkich z³oczyñców z ba¶ni i zamkn±³ ich na wyspie, z której nie da siê wydostaæ. Ich ¿ycie by³o nudne i monotonne. Có¿, taki los z³ego charakteru. Jednak w czasach obecnych tak± sam± egzystencjê prowadz± dzieci z³oczyñców. Mo¿na powiedzieæ, ¿e p³ac± za b³êdy swoich rodziców.
Mal to córka Diaboliny. Robi wszystko, aby jej matka by³a z niej zadowolona. Ojcem Jaya jest D¿afar, su³tan z ba¶ni o Alladynie. Evie jest córk± Z³ej Królowej, która chcia³a otruæ ¦nie¿kê. Carlos to potomek Cruelli de Mon, która próbowa³a ukra¶æ 101 dalmatyñczyków. Czwórka dzieci "najnikczemniejszych z nikczemnych" musi udowodniæ, ¿e s± godnymi nastêpcami swoich rodziców. Wyruszaj± na niebezpieczn± wyprawê. Ale czy tak naprawdê ¿yj± tylko po to, aby czyniæ z³o?
"Wyspa potêpionych" to bardzo przyjemna lektura. Nie weso³a - przyjemna. Dziêki niej mog³am przenie¶æ siê do czasów swojego dzieciñstwa i powspominaæ bajki Disneya. Któ¿ ich nie ogl±da³, prawda? Chyba ka¿da z dziewczynek chcia³a byæ ksiê¿niczk±, a ch³opiec ksiêciem na bia³ym koniu. Przesadzam? Chyba nie. Ale wystarczy dygresji. Melissa de la Cruz wpad³a na oryginalny pomys³ na fabu³ê. Ile¿ razy zastanawia³am siê co by siê dzia³o z bohaterami bajek, gdyby by³ ci±g dalszy. A tu proszê, mam odpowied¼. Mo¿e nie takiej siê spodziewa³am, ale ta wersja te¿ jest ciekawa.
Melissa de la Cruz stworzy³a powie¶æ bardzo klimatyczn±, któr± czyta siê szybko i przyjemnie. Lekki, prosty i plastyczny jêzyk sprawia, ¿e zatracamy siê w lekturze na d³ugie godziny. Akcja nie toczy siê szybko, jednak nie nudzimy siê podczas czytania. Bohaterowie s± postaciami wyrazistymi i zapadaj± w pamiêæ. Zw³aszcza Mal i Carlos przykuli moj± uwagê. Ca³a czwórka g³ównych postaci na kartach ksi±¿ki przechodzi przemianê. Widzimy, jak rodzi siê miêdzy nimi przyja¼ñ, choæ drzemi±ce w nich "z³o" im na to nie pozwala... ;-)
Wcze¶niej wspomnia³am, ¿e powie¶æ Melissy de la Cruz mimo, ¿e jest przyjemna, nie nale¿y do weso³ych. Dlaczego? Otó¿ autorka porusza do¶æ trudny temat, jakim jest próba sprostania wymaganiom, jakie stawiaj± swoim potomkom rodzice. Ile¿ to córek i synów s³yszy dziennie "rozczarowujesz mnie", "nie tego siê po Tobie spodziewa³am". Ka¿dy chyba zdaje sobie sprawê, jak takie s³owa mog± raniæ. Poczucie w³asnej warto¶ci gwa³townie spada i powoli dziecko zaczyna sobie my¶leæ, ¿e nie zas³uguje na mi³o¶æ w³asnych rodziców. Przykre, ale bardzo prawdziwe.
"Wyspa potêpionych" to mi³a lektura, która wskazuje na problem, z jakim spotka³ siê nie jeden z nas. Czasem dziecko musi zas³u¿yæ sobie na mi³o¶æ rodziców. Tak nie powinno byæ i ka¿dy o tym wie. Ka¿dy z nasz szuka akceptacji i zrozumienia w¶ród najbli¿szych. Ka¿dy z nas szuka mi³o¶ci. I nawet dzieci z³oczyñców zas³uguj± na szczyptê dobra w ich ¿yciu.
Ju¿ sama koncepcja bardzo mnoe zaciekawi³a - mamy tutaj wszystkich bajkowych z³oczyñców przepêdzonych na tytu³ow± Wyspê Potêpionych.
¯yj± tam dalej snuj±c niecne plany, uprzykrzaj±c sobie nawzajem ¿ycie i nieco têskni±c za dawn± potêg±. Tymczasem dorasta ju¿ nastêpne pokolenie z³oczyñców, które pragnie odzyskaæ odebran± im magiê i w³adzê oraz opu¶ciæ przeklête i ubogie miejsce...
Ksi±¿ka mnie wci±gnê³a. I czyta³o siê j± naprawdê szybko. Jest to taka typowa young adult, lekka, na jeden wieczór. Wiem, ¿e jest druga czê¶æ i byæ mo¿e siê na ni± skuszê.
Trzy obrzydliwie bogate dziewczyny, córeczki najzamo¿niejszych rodzin San Francisco. Trzy przyjació³ki nosz±ce to samo imiê. Ashley, Ashley...
Nie tylko diabe³ ubiera siê u Prady, do bywalców najdro¿szych butików Manhattanu do³±czy³y wampiry! Ju¿ dzi¶ premiera pierwszego tomu serii amerykañskiej...
Przeczytane:2016-04-27, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2016, Mam, Wyzwanie - ksi±¿ki dla m³odzie¿y 2016,