Narty-Dancing-Brydź w kurortach Drugiej Rzeczypospolitej

Państwo Maja i Jan Łozińscy mają już na swoim koncie kilka bardzo interesujących i wartościowych publikacji dotyczących życia codziennego (a często i niecodziennego) Polski Międzywojennej, tym razem postanowili opisać miejsca, gdzie obywatele Drugiej Rzeczpospolitej spędzali swoje urlopy, święta oraz udawali się na kuracje, jak to się kiedyś mawiało – do wód. Wszystko to znalazło się w ich nowej książce Narty-Dancing-Brydż w kurortach Drugiej Rzeczypospolitej wydanej nakładem Wydawnictwa Naukowego PWN w listopadzie mijającego właśnie 2010 roku

Informacje dodatkowe o Narty-Dancing-Brydź w kurortach Drugiej Rzeczypospolitej:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2010 (data przybliżona)
Kategoria: Albumy
ISBN: 978-83-01-16490-4

Kup książkę Narty-Dancing-Brydź w kurortach Drugiej Rzeczypospolitej

Narty-Dancing-Brydź w kurortach Drugiej Rzeczypospolitej - opinie o książce

Avatar użytkownika - figlarna24
figlarna24
Przeczytane:2012-12-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 2012,
Jakiś czas temu zachęcałam Was do zapoznania się z książką/albumem noszącym tytuł „Smaki dwudziestolecia”, która wyszła spod pióra Mai Łozińskiej. Dziś chciałabym polecić inny tytuł tejże pasjonatki przeszłości. Tym razem jest to pozycja, którą Maja Łozińska napisała i stworzyła wraz ze swoim mężem Janem. Lektura nosi tytuł „Narty-Dancing-Brydź w kurortach Drugiej Rzeczypospolitej”. Jak sam tytuł wskazuje autorzy w przypadku tej pozycji ponownie wracają do lat międzywojennych i skupiają się na życiu elit, czyli artystów, pisarzy czy polityków. W odradzającej się Polsce to właśnie wspomniane elity sprawiły, że dziś możemy się cieszyć pięknie zagospodarowanymi kurortami, takimi jak: Zakopane, Hel, Gdynia, Gdańsk Krynica. Jeśli chodzi o Zakopane to zakończenie pierwszej wojny światowej i odzyskanie niepodległości rozpoczęły najznakomitszą epokę tego miasta. Wśród poetów, pisarzy, malarzy, arystokratów, polityków czy innych znakomitości królowała moda na jeżdżenie na nartach. A gdzie rozszerzyć swoje kręgi towarzyskie, jak nie tam, gdzie są wszyscy? Czyli w Zakopanem. „Szlagony z kresów, Lu z Poznańskiego, aferzyści, Radziwiłłowie, zawodowi taternicy, Boy z Makuszyńskim, przemysł i handel, inteligencja, studenteria, suchotnicy, górale- wszystko mieszało się na Krupówkach- wspomina Witold Gombrowicz”

Po kurortach w górach podróżowało się specjalnymi pociągami, które były urządzane na styl paryski. Pociągi zwane rajdowymi jeździły od Jaremcza do Wisły. Oprócz bogatego w wiedzę rozdziału o górskich miejscach wypoczynkowych, autorzy skrupulatnie opisują również kurorty uzdrowiskowe takie jak: Truskawiec, Jastrzębia Góra (która moim zdaniem latem jest przecudna), Jurata czy Spała i inne. W takich kurortach wypoczywali i leczyli swoje dolegliwości takie osobistości jak: prezydent Mościcki, premier Grabski i inni. Książka jest pełna anegdot, fragmentów wspomnień i niepublikowanych fotografii dokumentujących letnie i zimowe wojaże m.in. : Piłsudskiego, Adolfa Dymszy, Hanki Ordonówny czy Witkacego.

Warto wspomnieć, że zamieszczone fotografię są bardzo dobrej jakości. Z nich poznamy nie tylko wybitne jednostki, ale i modę oraz obyczaje. Polecam , gdyż jest to pięknie wydany album obrazujący to , co było i miało wpływ na dzisiejsze „wypoczynkowe” czasy

Wojciech Kossak. Opowieść biograficzna
Maja i Jan Łozińscy0
Okładka ksiązki - Wojciech Kossak. Opowieść biograficzna

Wojciech Kossak, słynny malarz batalista, zdobył popularność, jakiej rzadko doświadczają mistrzowie pędzla. Syn Juliusza Kossaka, ojciec Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej...

Kyle
T.M. Piro