Najważniejsza

Jedyny sposób, by przetrwać trudny czas, to uwierzyć, że kiedyś jeszcze będzie dobrze

Rok 1989. W Polsce nadchodzi czas wielkich zmian, a na ulicach czuć coraz bardziej optymistyczne nastroje. Udzielają się one również Michałowi Rogińskiemu, który z coraz większą nadzieją patrzy w przyszłość. Wierzy, że wkrótce powróci do kraju jego żona, Ola, która w stanie wojennym musiała wyjechać z Polski, by ratować życie ich córki. Jednak los i źli ludzie szykują im jeszcze wiele traumatycznych przeżyć. Podejrzewany o współpracę z obcym wywiadem Michał stanie przed wyborem, od którego zależeć będą dalsze losy jego najbliższych. Czy powtarzane przez niego niczym mantra słowa: „Już będzie dobrze” w końcu doczekają się spełnienia?

Informacje dodatkowe o Najważniejsza:

Najważniejsza - opinie o książce

Avatar użytkownika - bookwmkesie
bookwmkesie
Przeczytane:2023-03-27, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Muszę na wstępie napisać, że jeżeli są tutaj osoby, które nie czytały pierwszej i drugiej części książek Jana Śleszyńskiego to polecam najpierw nadrobić, bo tutaj będzie spam tego, co się stało i jak skończył się dany incydent, o jakim czytałeś/łaś w poprzednich książkach. Uwielbiam pisać o autorach, którzy są z Kołobrzegu lub okolic. Dziś przedstawiam Jana Śleszyńskiego i jego trzeci tom pt. „Najważniejsza”, w której okazuje się, że wszystko to, na co przyszło czekać może się spełnić. Jestem zdania, że mojemu pokoleniu, czyli 82 i młodszemu żyje się jak pączek w maśle, ponieważ ominęła nas wojna, o jakiej mówili mi rodzice i dziadkowie. Jakie było życie, gdzie jedzenie było na kartki? Ile trzeba było wystać się w kolejce za czymś konkretnym do jedzenia, jakie znajomości pomogły załatwić np. szybsze wydanie wniosku o paszport? Życie Michała i Oli oraz i malusiej Ewci nabiera rumieńców, ale…. Podejrzewany o współpracę z obcym wywiadem Michał Rogiński będzie miał trudny orzech do zgryzienia zresztą tak jak Ola. Nie będę spoilerować, bo właśnie cała frajda w odkrywaniu tego samemu, ale od pierwszego tomu, czyli „Czyszczenie broni” zakochałam się z bohaterach, jakich wykreował nasz autor.

Dopingowałam Michała do walki o własne dobre życie, mocno zdziwiła mnie sytuacja, jaka została wymuszona na młodych rodzicach, czyli wyjazd do Francji, żeby ratować córkę. I gdy już myślisz, że gorzej być nie morze nagle wpada na ciebie kubeł zimnej wody i daje stajesz do walki, ale jaka jest cena, którą możesz zapłacić tego dowiesz się czytając tę część. Polska 1989 i cała masa ludzi, którzy walczą o lepszy kraj, ludzi, którzy nie godzą się na takie traktowanie. Szkoda, że takich lekcji historii nie ma w szkołach, bo jestem pewna, że żadnej czwórki, by nie było, lecz same szóstki. Informacje o naszym kraju i tego, jak się żyje oraz te zawarte w książce były widziane przez naszego autora, więc wszystko jest prawdziwe no może oprócz bohaterów, ale zapytajcie dziadków albo rodziców z tych starszych roczników, jakie były czasy w kraju, gdzie w sklepie na półkach był ocet i musztarda lub coś innego.

Moim ulubionym tomem jest ten pierwszy ze względu na to, że dopiero poznajesz bohaterów, dopiero odkrywasz ich charaktery, i to jest według mnie fascynujące. Opisów książki jest dużo i bardzo zachęcam do poznania tego, o czym jest książka. Zapraszam do poznania i przeczytania trzeciego tomu. Dla mnie must have. Mam nadzieję, że kiedyś wyjdzie audio pierwszego tomu oraz że wydawnictwo Novae Res przysposobi (czy jak to tam się nazywa) 1 tom i okładki, druk, styl będzie taki sam.

Avatar użytkownika - jozefkanski
jozefkanski
Przeczytane:2022-10-03, Ocena: 6, Chcę przeczytać,

Jest to piękna opowieść o miłości i wierności, a w tle najważniejsze wydarzenia przełomowego dla Polski 1989 roku. Książka porusza i wzrusza, nie można przejść obok tej historii, mam wrażenie, że prawdziwej, obojętnie.

Przepustka od Pana Boga
Jan Śleszyński0
Okładka ksiązki - Przepustka od Pana Boga

Gdy w grę wchodzi życie twojego dziecka, nie ma rzeczy niemożliwych Początek lat osiemdziesiątych dwudziestego wieku w Polsce to burzliwy okres karnawału...

Czyszczenie Broni
Jan Śleszyński0
Okładka ksiązki - Czyszczenie Broni

Książka Jana Śleszyńskiego to opowieść o miłości i zdradzie, o Polakach uwikłanych w bolesną historię, o rachunku strat i zysków, którego...

Raj utracony
John Milton