„Nadzieja dla umarłych” to druga książka z serii ilustrowanych kryminałów wydanych
przez wydawnictwo Mundin. Klasyczną historię kryminalną mistrza gatunku – Charlesa
Willeforda, dopełniają ilustracje młodego artysty Mikołaja Moskala.
Początek lata na Florydzie. Na ulicach i bulwarach Miami przybywa imigrantów i turystów. W
tym samym czasie z powodu bezsensownych przepisów topnieją szeregi policji. W jednej z
lepszych dzielnic miasta znaleziono ciało nastoletniego ćpuna, a przy nim portfel z nieważnymi
dokumentami i zdjęciem kundla. Sprawa zostaje szybko uznana za przedawkowanie, ale
detektyw Hoke Moseley sądzi inaczej. Mając na karku ambitnego szefa, uwodzicielską macochę
denata oraz dwie nastoletnie córki próbuje rozwiązać sprawę, a przy okazji odmienić swój trudny
los.
„Nadzieja dla umarłych” jest kontynuacją kultowego „Miami Blues”. Charles Willeford po raz
kolejny przenosi nas do dusznych dzielnic Miami City, w którym nie wszystkich przestępców
spotyka zasłużona kara. Wbrew politycznej poprawności, opisuje mroczne strony bogatego
i skąpanego w słońcu Miami, wplątując bohatera – sierżanta Hoke’a Moseleya w coraz
bardziej absurdalne sytuacje. Słoneczne, pomarańczowe rysunki Mikołaja Moskala dodatkowo
podgrzewają, gorącą już atmosferę. Do książki został dołączony plakat, który sprawi, że z
pewnością wrócimy pamięcią do nieco kiczowatych lat 80.
Informacje dodatkowe o Nadzieja dla umarłych:
Wydawnictwo: Mundin
Data wydania: 2014-07-14