Na posłaniu z trawy

Czy w skomplikowanej hierarchii społecznej, wśród spiskujących klanów i tajemnych sojuszy jest jeszcze miejsce dla młodzieńczych wzruszeń? W drugim tomie "Opowieści rodu Otori" - zapoczątkowanych książką "Po słowiczej podłodze" - powracamy do na poły mitycznej Japonii, gdzie wśród subtelnego piekna krajobrazu rozgrywają się dalsze losy Takeo i Kaede. Kaede, córka wojownika, musi poświęcić się siostrom i odzyskać dziedzictwo - co jest rzeczą prawie niemożliwą dla kobiety w społeczeństwie rządzonym przez mężczyzn. Takeo żyje rodarty między lojalnością wobec rycerskiego rodu Otori a zobowiązaniem wobec tajemniczego Plemienia - między jasną i mroczną stroną swej natury.

Informacje dodatkowe o Na posłaniu z trawy:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: b.d
ISBN: 83-7414-029-1

Kup książkę Na posłaniu z trawy

Na posłaniu z trawy - opinie o książce

Avatar użytkownika - Vanillivi
Vanillivi
Przeczytane:2010-12-15, Ocena: 5, Przeczytałam,
Ciekawa opowieść o Japonii sprzed wieków.

"Na posłaniu z trawy" jest kontynuacją losów  Takeo i Kaedo. Chłopak szkoli się  wśród  członków  Plemienia  ale nie jest szczęśliwy. Żyje w przekonaniu,  że nie spełnił swoich  zobowiązań wobec przybranego ojca. W międzyczasie odkrywa kolejne  tajemnice Plemienia.

Kaedo musi szybko dorosnąć, bo co chwila wyrastają przed nią kolejne  problemy. Ale nie poddaje się i decyduje się  stanąć do walki o to, co jej się  należy.

W tym tomie Takeo mnie rozczarował.  Cały czas miałam uczucie,  że mam do czynienia z rozkapryszonym dzieckiem.  Dopiero  spotkanie se starym nauczycielem coś w  nim zmienia.

Za to ucieszyła mnie  przemiana Kaedo. Z przerażonej zastraszonej  dziewczynki przeistoczyła się w  pewną siebie  kobietę. Zakończenie nie jest właściw zakończeniem  a nowym początkiem, który raczej nie przyniesie nic dobrego.  Ale zachęca do sięgnięcia po kolejny tom.

Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2020-07-12, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2020,

Takeo pomimo powrotu do Plemienia, nadal myśli o ślubie z Kaede oraz pomieszczeniu śmierci Shigeru. Jest przy tym pewien, że Plemię chce go wykorzystać do swoich celów, a potem i tak zabić. Ostatecznie więc u ucieka i chroni się w świątyni, na terenie której pochowano jego przybranej ojca. Tu, ku swej radości napotyka Kaede (która po poronieniu przybyła na modlitwę) i biorą ślub!

Avatar użytkownika - lucter
Przeczytane:2015-03-30, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Across the Nightingale Floor
Hearn Lian0
Okładka ksiązki - Across the Nightingale Floor

Across the Nightingale Floor more than lives up to its billing as an exceptional new literary sensation, from the tragic excitement and drama of a sacked...

Na posłaniu z trawy
Hearn Lian0