Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: b.d
"Na posłaniu z trawy" jest kontynuacją losów Takeo i Kaedo. Chłopak szkoli się wśród członków Plemienia ale nie jest szczęśliwy. Żyje w przekonaniu, że nie spełnił swoich zobowiązań wobec przybranego ojca. W międzyczasie odkrywa kolejne tajemnice Plemienia.
Kaedo musi szybko dorosnąć, bo co chwila wyrastają przed nią kolejne problemy. Ale nie poddaje się i decyduje się stanąć do walki o to, co jej się należy.
W tym tomie Takeo mnie rozczarował. Cały czas miałam uczucie, że mam do czynienia z rozkapryszonym dzieckiem. Dopiero spotkanie se starym nauczycielem coś w nim zmienia.
Za to ucieszyła mnie przemiana Kaedo. Z przerażonej zastraszonej dziewczynki przeistoczyła się w pewną siebie kobietę. Zakończenie nie jest właściw zakończeniem a nowym początkiem, który raczej nie przyniesie nic dobrego. Ale zachęca do sięgnięcia po kolejny tom.
Takeo pomimo powrotu do Plemienia, nadal myśli o ślubie z Kaede oraz pomieszczeniu śmierci Shigeru. Jest przy tym pewien, że Plemię chce go wykorzystać do swoich celów, a potem i tak zabić. Ostatecznie więc u ucieka i chroni się w świątyni, na terenie której pochowano jego przybranej ojca. Tu, ku swej radości napotyka Kaede (która po poronieniu przybyła na modlitwę) i biorą ślub!
Otori Takeo and Kaede have ruled the Three Countries peacefully for over sixteen years, following the events laid out in the epic Tales of the Otori. They...
W długo wyczekiwanym trzecim tomie "Opowieści rodu Otori" autorka po raz kolejny wprowadza czytelnika w magiczny świat średniowiecznej Japonii...
Przeczytane:2010-12-15, Ocena: 5, Przeczytałam,