Jaki kształt ma Wszechświat? Co znajduje się w środku czarnej dziury? Czy wybuchy na Słońcu mogą unicestwić życie na Ziemi?
Nigdy nie narzekaliśmy na brak wybitnych astronomów i astrofizyków, ale na przełomie wieków nadeszlo pokolenie, jakiego Polska jeszcze nie znała. Książka "Na niebie i ziemi" udziela tym badaczom głosu.
Paczyński, Abramowicz, Artymowicz, Udalski, Demiański, Wolszczan, i inni objaśniają tajemnice Wszechświata.
Czyją własnością byłby mój klon? Dlaczego matematyka tak dobrze nadaje się do opisu natury? Czy oporne na antybiotyki bakterie cofną ludzkość do XIX wieku?
Piotr Girdwoyń – prawnik, Waleria Hryniewicz – biolog, Włodzimierz Godlewski – archeolog, Janusz Dietrych – filozof techniki i inni objaśniają tajemnice tego co na Ziemi.
27 wywiadów Marka Oramusa z najwybitniejszymi polskimi uczonymi. Na niebie dzieje się najwięcej, ale i na Ziemi niemało. Bohaterowie tej książki pracują na najbardziej wysuniętych frontach współczesnej nauki. Od tego, jak wiele się dowiedzą i zrozumieją, może zależeć los cywilizacji.

Informacje dodatkowe o Na niebie i ziemi: Największe tajemnice wszechświata objaśniają czołowi polscy naukowcy:

Wydawnictwo: Zona Zero
Data wydania: 2018-10-15
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 9788395019371
Tłumaczenie: brak

Tagi: bóg

Kup książkę Na niebie i ziemi: Największe tajemnice wszechświata objaśniają czołowi polscy naukowcy

Dzień drogi do Meorii
Marek Oramus0
Okładka ksiązki - Dzień drogi do Meorii

Przewrotna, prorocza opowieść Oramusa sumuje doświadczenia polskiej szkoły fantastyki socjologicznej, a jej tytuł nawiązuje ironicznie do nazwy wzorcowego...

Trzeci najazd Marsjan
Marek Oramus0
Okładka ksiązki - Trzeci najazd Marsjan

W Wojnie światów Herbert George Wells opisał Pierwszy najazd Marsjan, a na podstawie tej książki został opisany Orson Welles stworzył później...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;