Gdy na dworze szaleje burza, Tatuś Muminka snuje opowieść o wielkiej powodzi, która przed laty porwała Dom Muminków. Dołącz do zasłuchanego Muminka i pozwól się oczarować opowiadaniu Tatusia. Przekonaj się, jakie perypetie towarzyszyły bohaterom poszukującym utraconego domu i co dobrego może wyniknąć z katastrofy takiej jak powódź.
Ta przepiękna, ciepła i pełna optymizmu historia to nowa interpretacja pierwszego i jednego z najbardziej znanych muminkowych opowiadań Tove Jansson. Napisana na nowo prostym językiem będzie zrozumiała dla najmłodszych dzieci. Może stanowić dla nich zarówno ciekawą historię, jak i mądrą przypowieść o tym, że nawet najgorsze wydarzenia są w stanie nieść ze sobą pozytywne zmiany. Starsi czytelnicy odnajdą tu niezwykły, bezpieczny klimat świata Tove Jansson, który znają z własnego dzieciństwa, i docenią ujmujące, przygotowane na podstawie oryginalnych grafik autorki ilustracje. Ta piękna książka będzie idealną lekturą dla całej rodziny i punktem wyjścia do fascynujących rozmów z najmłodszymi.
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-01-15
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Tytuł oryginału: Moominpappa and the Great Flood
Gdy w Dolinie Muminków szaleje burza, Tatuś Muminka wspomina wielką powódź, która przed laty porwała Dom Muminków. Opowieść ta zainteresuje każde dziecko. Jest przygoda, niebezpieczeństwo a na końcu szczęśliwe zakończenie. Będzie również wiele emocji. Jak to w historiach o Muminkach
Książeczka została przepięknie wydana. Posiada duże, kolorowe ilustrację, które przykuwają wzrok i pobudzają wyobraźnię. Opowieść o Tacie Muminka jest napisana dużą czcionką, dzięki czemu książeczka nadaje się idealnie dla dzieci, które dopiero co rozpoczynają swoją przygodę z czytaniem.
,,Tatuś Muminka i wielka powódź" to już 15 książeczka z serii o ulubieńcach dzieci i ich rodziców. Każda z tych książeczek zawiera krótką i ciekawa opowieść idealną na wspólne czytanie przed snem. Polecam!
Trzynasty tom kolekcji "Prawdziwe owady, pajęczaki i inne robaki" + okaz -biały chrabąszcz....
Teksty do rozumienia ze słuchu z języka rosyjskiego 2 CD....
Przeczytane:2025-01-26, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2025, 52 książki 2025, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku,
(czytaj dalej)