Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2010-11-01
Mało która książka potrafi obudzić we mnie tak wiele wyrzutów sumienia i emocji. Sięgając po tę lekturę nie sądziłam, że zacznę swoje prywatne rekolekcje połączone z rachunkiem sumienia. Momo walczy przy boku Kasjopeji o czas ludzkości, który szarzy panowie ukradli i wypalają po listeczku. Ludzie nie zdają sobie sprawy z walki, która się toczy. I naraz tak wiele zależy od tak niewielu. Ta książka to moje prywatne rekolekcje - polecam! I idę poszukać mojego zmarnowanego czasu...
Momo- dziewczynka, która odzyskała czas wolny wszystkich ludzi, przy pomocy Kasjopeji i mistrza Hory. Poruszająca książka o tym, że największym wrogiem przyjaźni jest czas, a właściwie czas stracony, mogący doprowadzić do zagłady ludzkości.
Zdecydowanie dobra książka, ale ja już trochę wole inne ksiązki o trochę bardziej skomplikowanej faabule. Miała sporo akcji newet niezłych. Historia Momo, dziewczynki o której nic nie wiadomo na pewno urzecze troche młodszych czytelników.
Nowe wydanie baśni wszechczasów\r\nBastian Baltazar Buks wchodzi przypadkiem do antykwariatu, gdzie znajduje starą zakurzoną księgę zatytułowaną Nie Kończąca...
Nowa, nie publikowana nigdy wcześniej w Polsce książka autora Nie kończącej się historii! Michael Ende, jeden z największych pisarzy dla dzieci, zabiera...
Przeczytane:2023-10-22,
Pewnego dnia w ruinach starego amfiteatru pojawia się tajemnicza dziewczynka - Momo.
Szybko zaprzyjaźnia się z okolicznymi mieszkańcami. Dzieci uwielbiają się z nią bawić, a dorośli dzielą swoimi kłopotami.
Jedno spotkanie z Momo wystarczy, żeby w ich życiu zapanował spokój i radość.
Jednak wkrótce całe miasto opanowują bezwzględni szarzy panowie, którzy kradną ludziom wolny czas i zatruwają ich serca śmiertelną szarą nudą.
Czy Momo uda się uratować swoich przyjaciół? Czy mając do pomocy jedynie żółwia i zagadkowego mistrza Horę pokona szarych panów?
Posłuchajcie…
Dajcie się wciągnąć w cudowną historię.
Ja jestem oczarowana.
Momo to opowieść przypominająca, że nie wolno zaniedbywać “teraz” i odkładać szczęścia na nieokreślone później, kiedyś. Czas oszczędzony na niewłaściwe rzeczy, to czas stracony.
Ta baśń opowiada o smutnych szarych panach, którzy kradną ludziom czas i o dziewczynce, która pomaga im go odzyskać.
Jest to "osobliwa historia o złodziejach czasu i o dziecku, które zwróciło ludziom skradziony im czas".
Pomimo, że książka powstała w 1973 roku jest dziś bardzo aktualna.