Modlitwa niewiernej

W zamożnej dzielnicy Buenos Aires zostaje brutalnie zamordowana nastolatka. Nie ma jednoznacznego motywu, tropy wydają się prowadzić donikąd. Śledztwo szybko staje w martwym punkcie. Jednak ekscentryczny śledczy - Juánez - nie daje za wygraną. Czuje, że dziewczyna mogła ukrywać więcej, niż początkowo zakładał...

Emocjonująca powieść opowiada o dziedziczonej przez pokolenia traumie i podziałach klasowych argentyńskiego społeczeństwa. Autorka zmusza nas do zadania sobie pytania, czy grzechy współczesnych nie są następstwem wykroczeń ich przodków.

Znana z zaangażowania w sprawy społeczne Etcheves opisuje w swoich książkach brutalny świat wyścigu po władzę i wpływy, poddając krytyce wszechobecną chciwość i korupcję.

W serii wydawnictwa Letra ukazała się też jej "Cornelia".

Informacje dodatkowe o Modlitwa niewiernej:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2022-04-20
Tytuł oryginału: La Virgen en tus ojos

Kup książkę Modlitwa niewiernej

Modlitwa niewiernej - opinie o książce

Avatar użytkownika - zaczytania
zaczytania
Przeczytane:2022-06-26,

W domu dwóch przyjaciółek dochodzi do morderstwa jednej z nich, młodej Gloriany. Tropy nie dają jednoznacznej odpowiedzi, kto zabił. Sprawą zajmuje się jeden z najlepszych śledczych w Buenos Aires, Francisco Juanez. Poszlaki oraz brak wystarczających dowodów wskazują, że zbrodni mogła dokonać najlepsza przyjaciółka, a jednocześnie współlokatorka ofiary-Minerva. Okazuje się jednak, że ta sprawa nie jest taka prosta. Jej rozwiązanie zaczynają komplikować dodatkowe poszlaki i osoby. Kto zabił? Czy Juanez wywiązał się ze swojej roli i doprowadził śledztwo do końca?
"Modlitwa niewiernej" to trzymający w napięciu thriller. Czytelnik może domyślać się, kto dokonał morderstwa, jednak autorka sprytnie z nim pogrywa, do końca nie dając jednoznacznej odpowiedzi. Tę książkę czyta się całkiem przyjemnie, wciąga, pozostawia lekki niedosyt i gwarantuje, że czas przy niej spędzony, będzie dobrze spożytkowany.

Avatar użytkownika - Spizarnia_ksiaze
Spizarnia_ksiaze
Przeczytane:2022-10-04, Ocena: 6, Przeczytałem,

"Ciało jest też osobistym więzieniem skrywającym wszystkie nasze tajemnice. Wspomnienia, radości, smutki, odkrycia i prawdy. Ale też i kłamstwa. Czy istnieje jakakolwiek osoba na świecie, która nie ma żadnego sekretu, nie ukryła nigdy prawdy?"

Fala upałów przetacza się przez stolicę Argentyny. Spokój słonecznego poranka w zamożnej dzielnicy zakłócają dwa telefony wykonane na numer alarmowy. Bezlitosne zabójstwo atrakcyjnej nastolatki wstrząsa lokalną społecznością.

Na miejsce zbrodni zostaje wezwany niekwestionowany autorytet policji Francisco Juanez. Szczegółowa analiza i skrupulatnie wykonane działania dają więcej pytań niż odpowiedzi. Presja czasu i opinii publicznej nie ułatwiają działania.

Każda ze stron to literacka uczta, przyozdobiona wspaniałymi cytatami.

Napisana przepięknym językiem, wdziera się w nasze myśli i przyprawia o szybsze bicie serca i dreszcze. Doświadczyłam całej gamy emocji od delikatnego rozbawienia, osłupienia, niesmaku i satysfakcji.

Wyborna kreacja bohaterów, dopracowana w najmniejszym punkcie.

Starcie silnych osobowości.

Kontrast szczególnie uwidoczniony na społeczeństwie bogatych i biednych.

W tle rozbrzmiewa legenda o figurce Matki Boskiej "płaczącej krwawymi łzami". Cud do którego  podążają setki wiernych. W jaki sposób ta mała figurka znajdująca się w Ekwadorze, łączy się z morderstwem dokonanym w Buenos Aires?

Mam to szczęście, że mogę bez przerwy delektować się klimatem Argentyńskiego thrillera rozpoczynając kontynuację "Cornelia".

Moje 11/10

Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2022-06-21, Ocena: 6, Przeczytałam,

,,Mordercy nadal zabijali, ludzkie szczątki wciąż wyglądały równie okropnie pomiędzy powykręcanym żelastwem rozbitego samochodu, ludzkie mięso wciąż śmierdziało spalenizną jak pogorzelisko po pożarze, a trupy dzieci nawiedzały go po nocach i nie pozwalały mu spać. Przez obiektyw aparatu widział niewyobrażalne, mrożące krew w żyłach sceny".

Naprawdę mroczny i konkretny thriller. Zaczyna się dość ostro i w równym stopniu ciągnie się do samego końca, choć chwilami nieco nabiera jeszcze na sile. Dojdzie tutaj do morderstwa pewnej dziewczyny. Niemal od razu śledztwo rusza do przodu, tylko nie byłam pewna, czy nie aż za bardzo im się spieszyło. Niemal od razu posądzili o winę śmierci pewną kobietę, która na komisariacie użyła niewłaściwych według nich słów. Według mnie niekoniecznie działali sprawiedliwie, gdyż będąc na jej miejscy wyraziłabym się podobnie, tylko to wcale nie oznaczało, że to ja byłabym zabójcą. Tutaj policja jest okrutnie szczera, nie słucha lamentów, a nawet z nich szydzi. Fakt, niekiedy bywa tutaj odwrotnie, gdyż osoba winna nie zachowuje się tak jak zakładają, a niewinna zupełnie nie pod ich zarzuty, jednak nie wyklucza to faktu, że nie liczą się z czyimiś uczuciami. Nawet na nich pogrywają. W pewnym momencie sprawa staje w miejscu i przeczytamy o pewnym związku z rzeźbą Matki Boskiej, która płacze krwawymi łzami.
Mogę jeszcze napomknąć, że historia obije się o normy społeczne. To, co było wmawiane dawniejszym pokoleniom przetrwało i teraz rzadko kto postępuje według aktualnych schematów. Dawne winy zostają w pamięci i niosą krwawe konsekwencje. Jakie prawa może mieć człowiek? Czy fakt bycia kolorowym może zmienić nasze nastawienie do życia, do innych ludzi?
Książka dla ludzi o mocnych nerwach, postacie bardzo charakterystyczne z podziałem na dobrych i złych. Wiele tajemnic, które nieprędko wyjdą na zewnątrz. Powracanie do tych samych tropów z większym skutkiem. Pozycja na jeden dzień, której historia może przedstawiać nam się w nocy:-) Kto zaryzykuje i przeczyta???

Wybierzemy się na wycieczkę do Buenas Aires. Jednak nie będzie to przyjemne zwiedzanie, a rozwiązywanie tajemnicy morderstwa. Zbyt dużo znaków zapytania, niewyjaśnionych wątków, które tracą swój bieg, a najważniejsze pytanie dalej nie ma odpowiedzi. Jaki mógłby być motyw?

Powiem Wam, że jestem bardzo miło zaskoczona. Autorka tak dobrze operuje słowem, zmienia bieg fabuły, abyśmy nawet przez chwilę nie byli pewni niczego, co pomogła nam ustalić w czasie śledztwa.

Mimo toczącej się dynamicznie akcji autorka wplatała w swoją książkę inne tematy.

Podziały na biednych i bogatych, naświetlenie problemów psychologicznych ludzi.

Nie od dziś znamy powiedzenie, że biednemu to nawet wiatr w oczy. Autorka pokazała nam jak, to powiedzenie ma się do życia.
Podobało mi się, że autorka starannie rozbudowała wątki.

Nic nie pozostaje niedopowiedziane, niedokończone czy urwane. Każdy z nich ma swój początek i koniec. Oczywiście zakończenie Was zaskoczy.

Kucharka Fridy
Florencia Etcheves0
Okładka ksiązki - Kucharka Fridy

Mocna opowieść o intrydze, przyjaźni, sile krwi i potędze sztuki, osnuta wokół postaci najsłynniejszej meksykańskiej artystki - Fridy Kahlo. Florencia...

Cornelia
Florencia Etcheves0
Okładka ksiązki - Cornelia

Nastoletnia Cornelia znika podczas wycieczki klasowej w małej miejscowości w argentyńskiej Patagonii. Pozostaje po niej tylko leżący na śniegu łańczuszek...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;