Modelowanie danych

Modelowanie danych to umiejętność stosunkowo rzadko poszukiwana na rynku. Firmy chętniej zatrudniają programistów i administratorów baz danych. Jednak zaprojektowanie efektywnych mechanizmów przechowywania danych ma duże znaczenie przy tworzeniu korporacyjnych aplikacji bazodanowych. Dopiero w sytuacji, gdy systemy zaczynają działać niewłaściwie, okazuje się, że przyczyną jest niepoprawny projekt bazy danych. Odpowiednio przeprowadzony proces modelowania danych może ułatwić rozwiązywanie problemów z aplikacją. Książka "Modelowanie danych" to wyczerpujące omówienie tego procesu i niezbędne źródło wiedzy dla każdego projektanta baz danych, który chce opracować wydajny i niezawodny system. Przedstawia modelowanie oparte na modelu relacyjnym, jego matematyczne podstawy i praktyczne wdrożenia. Czytając tę książkę, poznasz różne typy modeli. Dowiesz się, jaki poziom szczegółowości reprezentuje każdy z nich i jak je zaimplementować w konkretnych projektach informatycznych. W książce omówiono także: Cykl istnienia danych Podstawowe pojęcia modelowania relacyjnego Reguły Codda dotyczące relacyjnych baz danych Normalizacja danych Analiza logiczna i fizyczna Modelowanie procesów biznesowych Tworzenie modelu logicznego Przekształcanie modelu logicznego w fizyczny Stosowanie metadanych Praktyki modelowania danych Dzięki wiadomościom z tej książki staniesz się specjalistą w zakresie modelowania danych.

Informacje dodatkowe o Modelowanie danych:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: b.d
Kategoria: Informatyczne
ISBN: 83-246-0184-8

Kup książkę Modelowanie danych

Modelowanie danych - opinie o książce