Głównym bohaterem bajeczki jest mały Kacperek, który zaprzyjaźnia się ze ślimakiem. Jak to w bajkach bywa, to małe zwierzątko potrafi mówić, co znacznie ułatwia ich relacje. Oboje spędzają ze sobą bardzo dużo czasu, a znajomość rozrasta się i przybiera na sile. Któregoś dnia podczas spaceru nad jezioro, ślimak oznajmia, że jest tu tak pięknie i chciałby zostać już tu na stałe. Kacperkowi zrobiło się bardzo przykro, że przyjaciel chce go zostawić, ale zrozumiał, że każdy szuka swojego miejsca na ziemi, w którym będzie szczęśliwy i zadowolony. Przyjaźń przetrwała – chłopiec ze ślimakiem spotykali się tak często, jak było to możliwe. Bajka uczy, że prawdziwa przyjaźń przetrwa zawsze i wszędzie, a żadna odległość nie jest w stanie zerwać tak silnych więzi.
Informacje dodatkowe o Mitek:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok
Data wydania: 2017-01-21
978-83-7900-658-8
Ilustracje:Jolanta Barthel
Przeczytane:2019-02-19, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam u siebie !, 52 książki 2019, 26 książek 2019, 12 książek 2019,
Nie od dziś wiadomo, że czytanie dzieciakom rozwija i potrafi zaowocować miłością do książek. Ja chyba nigdy nie wyrosłam z opowieści o magii, czarach, zwierzątkach i wielu innych fikcji literackich dla dzieciaków… I chwała za to Panu! Kocham, kocham i jeszcze raz kocham literaturę dla najmłodszych, bo mimo prostego, łatwego języka takie książeczki pozwalają ponownie zapaść się w historiach, które zabiorą nas daleko od teraźniejszości.
Poznajemy Kacperka, którego nowym przyjacielem zostaje Ślimaczek Mitek. Przygody jakie mają to świetna okazja na poznanie świata zwierząt 🙂 Bal, odwiedziny nad jeziorem i zabawa w deszczu nabiera innego brzmienia niżeli tylko smutku, bo kałuże czy też błoto 🙂 Całej opowieści o naszych bohaterach goszczą grafiki, które idealnie oddają sytuację, w której się znajdują przyjaciele 🙂
Zdecydowanie polecam młodszym jak i starszym czytelnikom 🙂 Mamom i dzieciakom 🙂 Każdemu – szczególnie, że wiosna za pasem i sami możemy spotkać takiego Mitka i jego rodzinę wraz z otoczeniem:)