Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2016-08-03
Nietypowy reportaż o nietypowych zbrodniach. Nietypowych, bo dokonywanych w zasadzie bez powodu na przypadkowych osobach - młodych chłopcach. Zbrodniach, które zabijały nie tylko dzieci, ale także ich rodziny, a których sprawcą okazał się "facet z sąsiedztwa". Typowy, nijaki, łatwo stapiający się z tłumem, strachliwy i panicznie bojący się bólu. Ktoś, kto potrafił mordować z zimną krwią najbardziej niwinne istoty, a jednocześnie trząsł się o każdy włos na swojej głowie.
Książka ukazuje mordercę z dwóch stron, z jednej jako osobę, która o dokonanych zabójstwach potrafi opowiadać z fotograficzną dokładnością, bez mrugnięcia okiem, a z drugiej jako skruszonego, bojaźliwego człowieka, któremu wstyd nie pozwala opisać pozostałych czynów, tj. pedofilii. Interesujący w tym wypadku jest fakt, że zbrodniarz wstydzi się opowiadać o czymś, czego nie wstydził się dokonać w rzeczywistości - w dodatku wielokrotnie. Najgorszym pozostaje jednak fakt, że książka nie jest zwykłą fikcją literacką, a opisem najprawdziwszych wydarzeń i tragedii wielu polskich rodzin, które już nigdy nie znajdą odpowiedzi na pytanie "dlaczego?".
Przeczytane:2016-10-19, Ocena: 6, Przeczytałem, 26 książek 2016,