Medytacja jest drogą do nowej świadomości. To droga do osiągnięcia wiedzy o sobie samym, by żyć spokojnie i pogodnie, by maksymalnie wykorzystać zdolność koncentracji - i w ten sposób rozwinąć swoją osobowość. Ta książka omawia duchowe i filozoficzne podstawy medytacji. Zawiera klarowne instrukcje, ilustrowane wypróbowanymi przykładami z życia, jak uprawiać medytację najbardziej skutecznie, tak by przyniosła nam prawdziwą korzyść. Szczególną zaletą tej książki jest to, że łączy ona idee duchowe z codzienną praktyką i jest zrozumiała dla każdego. Nawet nieobyty z duchowymi podstawami medytacji czytelnik może się nią skutecznie posługiwać. Eidan Or wkroczył w świat medytacji w stosunkowo późnym wieku, już po odbyciu służby wojskowej i ukończeniu studiów filozoficznych na uniwersytecie. Ciekawość zawiodła go aż do Indii, gdzie spędził lata na studiowaniu medytacji i jogi, zanim sam stał się nauczycielem tych dyscyplin. Uczył jogi i medytacji w różnych ośrodkach we Francji, Niemczech i w Stanach Zjednoczonych. W końcu osiedlił się w Izraelu, w małej ustronnej miejscowości w Galilei (rzut kamieniem od miejsca, gdzie Jezus spędził dzieciństwo i młodość). Tam założył centrum duchowe, gdzie uczy studentów medytacji na najwyższym poziomie i jest ich duchowym nauczycielem.
Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie
Data wydania: 2002-07-24
Kategoria: Poradniki
Przeczytane:2016-05-07, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - poradniki 2016, 52 książki w 2016 r.,