Mazurscy w podróży. Bunia kontra fakir. Tom 1

Seria śledzi losy rodziny Mazurskich w czasie ich wakacyjnych podróży przez europejskie miasta. Każdy tom dzieje się w kilku krajach. Rodzina przemierza samochodem państwa, zatrzymując się na jakiś czas w różnych miejscach, zwiedzając i przeżywając przy tym wiele zabawnych perypetii. Czytelnicy mogą wraz z nimi poznawać ciekawostki o zwiedzanych miejscach, miejscowych zwyczajach, zabytkach i atrakcjach, jedzeniu itp.

Grono podróżujących tworzą: jedenastoletni Jędrek, jego rodzice, kuzynka Marcela, z którą Jędrek uwielbia się sprzeczać, oraz babcia - nazywana bunią niezwykle energiczna staruszka.

W pierwszym tomie rodzina odwiedza Frankfurt, Orange w Prowansji, francuskie Carcassone, hiszpańskie Blanes, Barcelonę, Lazurowe Wybrzeże, Cannes, Wenecję, Padwę, Wiedeń oraz zamek Książ w Wałbrzychu.

Przydarza im się wiele zabawnych sytuacji - m.in. bunia nawiązuje romans z przystojnym Hiszpanem, a Jędrek wpada na trop kryminalnej intrygi.

Informacje dodatkowe o Mazurscy w podróży. Bunia kontra fakir. Tom 1:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2021-06-30
Kategoria: Inne

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Mazurscy w podróży. Bunia kontra fakir. Tom 1

Kto mnie przytuli? Lara przynosi szczęście
Agnieszka Stelmaszyk0
Okładka ksiązki - Kto mnie przytuli? Lara przynosi szczęście

Seria Kto mnie przytuli? oczaruje wszystkich przyjaciół zwierząt. Psiaki i kotki, o których opowiadamy, mieszkały kiedyśa w schronisku dla...

Szafir, psiak na medal
Agnieszka Stelmaszyk0
Okładka ksiązki - Szafir, psiak na medal

Seria Kto mnie przytuli oczaruje wszystkich przyjaciół zwierząt. Psiaki i kotki, o których opowiadamy, mieszkały kiedyś w schronisku dla zwierząt - w...

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak