Matematyczna teoria miary a metodologiczne analizy procedur pomiarowych

Jak można wykorzystać matematyczną teorię miary w metodologicznych zagadnieniach analizy pomiarów w naukach przyrodniczych? Co w standardowo i proceduralnie określonym świecie nauki jest mierzalne, a co niemierzalne? Czy za poznawczo wartościowe w nauce uznajemy tylko własności obiektów i zjawisk, opisanych na podstawie wyników pomiaru empirycznego? Czy istniejące w matematyce zbiory niemierzalne przenoszą się na świat fizyczny, a zatem, czy w świecie fizycznym można się spotkać z niemierzalnością? Odpowiedź na te i tego rodzaju pytania zawiera najnowsza książka R.M. Olejnika OFM, wydana w ramach serii naukowej „Rozprawy OBI”. W pracy rozważone zostały różne aspekty problemu opisu wielkości i jej pomiaru w perspektywie trzech obszarów: matematycznej teorii miary, metodologicznych modeli procedur pomiarowych i podstaw mierzenia w naukach empirycznych.

Informacje dodatkowe o Matematyczna teoria miary a metodologiczne analizy procedur pomiarowych:

Data wydania: 2011 (data przybliżona)
Kategoria: Informatyczne

Kup książkę Matematyczna teoria miary a metodologiczne analizy procedur pomiarowych