Marihuana i obłęd

Książka Marihuana i obłęd to drugie wydanie, uaktualnione o informacje zawarte w poszczególnych rozdziałach oraz o kilka nowych części, omawiających postępy w tej dziedzinie. Autorzy publikacji skupiają się na wpływie marihuany na mózg. We wprowadzeniu podsumowują istniejącą już wiedzę na temat interakcji marihuany i mózgowego układu kannabinoidowego oraz wpływu tego narkotyku na funkcje psychomotoryczne, poznawcze, percepcyjne i apetytywne. W dalszej części książki autorzy skupiają się nad wpływem stosowania marihuany w zaburzeniach psychicznych, takich jak schizofrenia.

Książka ta wzbudzi zainteresowanie wszystkich pracowników ochrony zdrowia psychicznego, jak również neurobiologów, epidemiologów, specjalistów zdrowia publicznego oraz osób zaangażowanych w badania nad narkotykami i alkoholem.

Informacje dodatkowe o Marihuana i obłęd:

Wydawnictwo: Medipage
Data wydania: 2013 (data przybliżona)
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 978-83-61104-84-1
Tytuł oryginału: Marijuana and Madness
Język oryginału: angielski

Tagi: bóg

Kup książkę Marihuana i obłęd

Marihuana i obłęd - opinie o książce

Avatar użytkownika - Mamalea
Mamalea
Przeczytane:2019-02-21, Ocena: 6, Przeczytałam, 12 książek 2019,

Książka naukowa, a co za tym idzie momentami niezrozumiała bez podstawowej wiedzy z zakresu medycyny, zwłaszcza genetyki i neurologii. Kilkanaście znakomitych rozdziałów szczegółowo opisujących działanie najlepiej poznanych składników marihuany, czyli THC oraz CBD. Na podstawie wcześniejszych oraz najnowszych, również nieopublikowanych, badań, opracowane zostały wnioski i prawdopodobne powiązania między kannabinoidami a zaburzeniami psychicznymi, uwzględniające także uwarunkowania genetyczne i środowiskowe. Oprócz wpływu egzogennych kannabinoidów omówiony został układ endokannabinoidowy - kiedy i które jego elementy się aktywują, za co odpowiadają, w jaki sposób chronią przed wystąpieniem objawów psychotycznych. Kawał porządnej roboty.

Kyle
T.M. Piro