Maria Skłodowska-Curie. Światło w ciemności

Jedna z najbardziej znanych kobiet na świecie. Badaczka, która zrewolucjonizowała medycynę i nauki ścisłe. Zdobywczyni dwóch Nagród Nobla, która dzięki swoim odkryciom stała się jedną z najbardziej niezwykłych postaci wszech czasów i wzorem do naśladowania dla milionów kobiet. Maria Skłodowska-Curie. Opowieść o jej życiu została ujęta w formę atrakcyjnego komiksu autorstwa polskiej graficzki Anny Błaszczak.

Informacje dodatkowe o Maria Skłodowska-Curie. Światło w ciemności:

Maria Skłodowska-Curie. Światło w ciemności - opinie o książce

Avatar użytkownika - AnetaKunowska
AnetaKunowska
Przeczytane:2020-11-25, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Maria Skłodowska-Curie. Światło w ciemności  to pozycja wyjątkowa na polskim (i nie tylko) rynku wydawniczym. Ma formę powieści graficznej, dzięki czemu możemy zainteresować nią już najmłodszych czytelników. W prosty i niezwykle przystępny sposób opowiada historię jednej z najbardziej znanych kobiet. Dzięki swoim odkryciom zdobyła dwie Nagrody Nobla i zrewolucjonizowała światową medycynę. Jej imię rozsławiło nasz nadwiślański kraj na całym świecie. Maria Skłodowska-Curie to dla wielu niedościgniony wzór do naśladowania.

Książka składa się z 5 rozdziałów oraz Epilogu. Dzięki oryginalnej formie graficznej czytelnik może poznać wszystkie koleje życia polskiej uczonej. Widzimy jej determinację w dążeniu do osiągnięcia swojego celu, jej sukcesy, wyzwania, którym musiała sprostać, ale też mamy wgląd w życie prywatne Skłodowskiej. Poznajemy jej relacje rodzinne, ze współpracownikami i oczywiście z mężem.

Autorką szaty graficznej jest polska artystka – Anna Błaszczyk. To za jej sprawą książka zyskała swój niepowtarzalny charakter. Ilustracje Ani Błaszczyk sprawiają, że zatapiamy się w świecie Marii Skłodowskiej-Curie i przeżywamy niezapomniane chwile z lekturą. Gwarantuję, że to świetna pozycja zarówno dla dorosłego czytelnika, jak i dla dziecka czy nastolatka. Każdy będzie zachwycony tą książką.