Listonoszka z Apulii

Znalazłam w szufladzie wizytówkę mojej prababci Anny. Oczywiście wiedziałam, kim była, ale nie znałam jej historii. Pomyślałam, że w tej szufladzie, wśród notatek, zdjęć, dokumentów i listów, jest życie do opowiedzenia.

Francesca Giannone, wywiad dla ,,Corriere della Sera"

Włochy, lata trzydzieste.

Maleńka społeczność na południu i niezależna kobieta z północy.

Anna jest tam nowa i inna. Kocha książki, zna francuski, nie chodzi do kościoła, nie plotkuje, zawsze mówi to, co myśli. A myśli odważnie. W dodatku zostaje listonoszką, choć praca w męskim fachu ,,nie przystoi kobiecie"!

Doręcza listy miłosne, pocztówki, pisma urzędowe, wiadomości z frontu i emigracji. Rozmawia z adresatami, a niepiśmiennym czyta listy i pomaga na nie odpisywać, nikt więc nie wie o życiu Lizzanello tyle co ona.

Autorka tej wielokrotnie nagradzanej bestsellerowej powieści przedstawia nie tylko portret kobiety, która chciała żyć na własnych warunkach, ale też trzy dekady losów włoskiej rodziny i miasteczka. A w tle rodzący się faszyzm, wojnę i rewolucję obyczajową.

To historia ludzi i epoki, latami skrywanych sekretów i miłości niemożliwych, które nie powinny były się wydarzyć... i nie mogły spełnić.

Informacje dodatkowe o Listonoszka z Apulii:

Listonoszka z Apulii - opinie o książce

Avatar użytkownika - burgundowezycie
burgundowezycie
Przeczytane:2024-07-25, Ocena: 5, Przeczytałam,

„Listonoszka z Apulii” autorstwa Franceski Giannone to powieść osadzona w malowniczych realiach południowych Włoch w latach trzydziestych. Główna bohaterka, Anna, postanawiam opuścić północne Włochy i osiedlić się w małej, konserwatywnej społeczności na południu kraju. Zderzenie dwóch różnych światów jakiego tam doświadcza staje się kanwą dla opowieści o kobiecie, która odważnie wyłamuje się z obowiązujących norm i stereotypów.

Anna to niezależna i wykształcona kobieta, pasjonująca się literaturą i znająca język francuski. Gdy przybywa do w Lizzanello, które jest miasteczkiem żyjącym według tradycji, wzbudza w jego mieszkańcach mieszane uczucia. Zaczyna tam pracę jako listonoszka, co w tamtych czasach było uważane za nietypowe i nieodpowiednie dla kobiety, co z pozoru nie wróży nic dobrego. Jednak Anna w swojej pracy nie tylko doręcza korespondencję, ale również wspiera mieszkańców na różne sposoby – czyta listy osobom niepiśmiennym, pomaga w odpisywaniu na nie, a nawet przemyca wiadomości pod znaczkami, pomagając kochankom utrzymać kontakt.

Czy mała konserwatywna społeczności przyjmie i zaakceptuje Annę? Czy Anna poczuje się tam jak w domu?

Narracja płynie niespiesznie, pozwalając nam zanurzyć się w atmosferę małego włoskiego miasteczka, gdzie każdy zna każdego, a tradycja miesza się z nowoczesnością. Giannone umiejętnie łączy historię osobistą z szerokim kontekstem historycznym, przedstawiając zmiany społeczne, polityczne i obyczajowe, jakie zachodziły wtedy we Włoszech. Anna, jako centralna postać, mimo licznych wyzwań i przeciwności, staje się ważną postacią w miasteczku. Jest powierniczką sekretów mieszkańców, a jej rola w społeczności wykracza poza doręczanie listów – pomaga analfabetom, wspiera emocjonalnie, a jej niekonwencjonalne podejście do życia stanowi inspiracje dla innych kobiet do myślenia o sobie inaczej i do dążenia do własnych celów. Dzięki temu historia ta zyskuje głębię i autentyczność, ukazując zmieniające się role kobiet w społeczeństwie oraz ich dążenie do samodzielności i równości.

Powieść jest również sagą rodzinną, przedstawiająca losy kilku pokoleń i ich skomplikowane relacje, skrywane sekrety, niespełnione miłości i trudne wybory, które ich ukształtowały. Na tle codziennych dramatów rodzinnych, autorka wprowadza również ważne wątki takie jak wojna, faszyzm, powojenne odbudowywanie kraju oraz rewolucja obyczajowa i emancypacja kobiet, które wpływają na losy bohaterów, nadając ich życiorysom głębszy sens. Zmiany społeczne i polityczne nie tylko kształtują codzienność mieszkańców, ale także zmuszają ich do podejmowania trudnych decyzji i stawiania czoła nowym wyzwaniom. Nie brakuje tu także wątków takich jak przekazywanie wartości i tradycji z pokolenia na pokolenie, relacji między rodzicami a dziećmi oraz o poczuciu przynależności do rodziny, miłości i lojalności.

„Listonoszki z Apulii" to opowieść o sile ducha, miłości, przyjaźni i trudnych wyborach, które kształtują nasze życie. Książka jest zarówno emocjonalną podróżą, jak i refleksją nad społecznymi zmianami, jakie zaszły w ciągu trzech dekad we Włoszech. Mimo osadzenia w konkretnym kontekście historycznym, porusza tematy aktualne i bliskie każdemu. Dla miłośników literatury pięknej, sag rodzinnych, historii i socjologii, ta powieść może być prawdziwą perełką, oferującą wgląd w życie i przemiany społeczne we Włoszech, a jednocześnie ukazującą uniwersalne wartości i wyzwania, z jakimi ludzie borykają się na całym świecie. Przyjemna z wyczuwalnym włoskim klimatem, jak dla mnie idealna na lato ☀🇮🇹.

Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa Znak Koncept @wydawnictwoznakpl (współpraca reklamowa) 🩷.

Niby spokojna, bez zaskakujących zwrotów akcji, ale jednak trzymająca w napięciu, mająca w sobie ,,to coś". Listonoszka z Apulii to nieśpiesznie opowiedziana historia Anny, kobiety, która sprowadza się do niewielkiego miasteczka na południ Włoch. Anna różni się bardzo od tamtejszych kobiet, jest bardziej nowoczesna, przez co spotyka się z niezrozumieniem sąsiadów, ale też i członków bliskiej rodziny.

W swoim najbliższym otoczeniu ma Agatę, szwagierkę, która zna tylko to swoje małe miasteczko, wierna jest prawom kościoła, ale też wierzy w zabobony, poświęca całe swoje życie rodzinie i nie może zrozumieć dlaczego kokieta miałaby pracować, na dodatek w męskim zawodzie, jakim jest listonosz. Anna spotyka na swojej drodze wiele trudów, jednak uparcie dąży do realizacji swoich celów.

Książka w piękny sposób opowiada także o relacji dwóch braci, o sile braterskiej miłości, o zaufaniu i poświęceniu.

Magnetyczne przyciaganie.

Niby zwykła historia, ale świetnie opowiedziana. Przyciągała mnie przez kilka wieczorow

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;