Lepsze wizualizacja danych. Jak tworzyć przekonujący i skuteczny przekaz

Umiejętnie zwizualizowana informacja to klucz do tego, by dotrzeć do szerokiej grupy odbiorców. Najważniejszym zadaniem jest zdefiniowanie odbiorców i celów oraz wybranie właściwego wykresu do jasnego przekazu wiadomości.

W tej bestsellerowej książce autor opisuje najważniejsze strategie tworzenia efektywnych wizualizacji danych. Prowadzi czytelników przez kolejne etapy tworzenia diagramów, wykraczających poza proste wykresy liniowe, słupkowe i kołowe. Na ponad pięciuset przykładach demonstruje, krok po kroku, co należy, a czego nie warto robić podczas prezentacji danych. Przedstawia zasady percepcji wizualnej oraz sposób podejmowania subiektywnych decyzji dotyczących stylu w odniesieniu do projektu wykresu. Książka zawiera ponad 80 analiz różnorodnych typów wizualizacji (histogramy, kartogramy, wykresy horyzontalne i grzbietowych), wskazując miejsce każdego z nich w zestawie narzędzi wizualnych.

To praktyczny przewodnik dla wszystkich, którzy komunikują się za pomocą prezentacji: naukowców, mówców, trenerów, pracowników zarządów, menedżerów, dziennikarzy, blogerów i studentów.

Informacje dodatkowe o Lepsze wizualizacja danych. Jak tworzyć przekonujący i skuteczny przekaz:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2024-04-23
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Better Data Visualizations: A Guide for Scholars, Researchers, and Wonks

Kup książkę Lepsze wizualizacja danych. Jak tworzyć przekonujący i skuteczny przekaz