Lekarz z Auschwitz

Styczeń 1945 r. W Auschwitz-Birkenau pozostaje 4800 więźniów, którzy nie nadawali się nawet do pędzenia na zachód w marszach śmierci. Komory gazowe wysadzono w powietrze, a wojska sowieckie wdzierają się w głąb obrony hitlerowskiej w takim tempie, że obozowi SS-mani nie zdążyli zabić garstki ocaleńców.

5 lutego Józef Bellert wraz z grupą ponad trzydziestu krakowskich lekarzy i pielęgniarek wyjeżdża do Oświęcimia. Przez osiem miesięcy prowadzi prawdopodobnie największy szpital polowy w Europie. Mimo braku kanalizacji, wody jedzenia i leków niesie pomoc medyczną wyzwolonym więźniom. Jego pacjenci ważą średnio 25-30 kg. Zapadają na dur brzuszny i gruźlicę, nękają ich biegunki głodowe, obrzęki i odleżyny. Boją się ludzi w kitlach i strzykawek, które kojarzą im się z zastrzykami z fenolu, którymi niemieccy zwyrodnialcy uśmiercali chorych więźniów.

Trudno w to uwierzyć, ale z 4800 chorych przywrócił do życia i zdrowia 4400 pacjentów.

Józef Bellert – cichy bohater, którego biografią można obdzielić kilkanaście osób. Konspirator PPS, żołnierz Legionów i sanitariusz brygady Piłsudskiego, działacz niepodległościowy i społeczny, żołnierz września 1939 i Powstaniec Warszawski.
Skromny lekarz powiatowy z Pińczowa.

„Odznaczeń wojskowych nie posiadam, gdyż o nie nie dbałem, ani nie starałem się”.

„Jeszcze pod koniec życia samotnym chorym robił zakupy lub palił w piecu”.

Lekarz, który ocalonym z piekła przywrócił godność, zdrowie i wiarę w człowieka.

Informacje dodatkowe o Lekarz z Auschwitz:

Wydawnictwo: Zona Zero
Data wydania: 2020-03-23
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-66177-88-8

Tagi: Lekarz z Auschwitz Szymon Nowak Józef Bellert

Kup książkę Lekarz z Auschwitz

Lekarz z Auschwitz - opinie o książce

W lutym 1945 roku, Józef Bellert, wspólnie z grupą lekarzy i pielęgniarek z Krakowa, wyjechał do Oświęcimia. Dlaczego zdecydował się na taki krok? Chciał spłacić dług, on przeżył okupację, potem Powstanie Warszawskie i pragnął zgodnie ze swoim lekarskim powołaniem, nieść pomoc tym, których ta okropna wojna dotknęła w wyjątkowo okrutny sposób. W Auschwitz-Birkenau pozostało 4800 więźniów, którzy nie byli w stanie opuścić obozów i tak jak inni udać się w marszach śmierci na zachód. Doktor Bellert przez osiem miesięcy kierował szpitalem polowym, gdzie każdego dnia walczono o zdrowie i życie ocalonych z nazistowskiej fabryki śmierci. Książka zawiera dramatycznych opis tych zmagań, których podjęli się lekarze, pielęgniarki i wolontariusze. Trzeba dodać, że szpital funkcjonował bez kanalizacji i wody. Brakowało wszystkiego, jedzenia, lekarstw, sprzętu medycznego. Ogromne poświęcenie i wysiłek sprawiły, że z 4800 chorych, udało się uratować aż 4400 osób. Biorąc pod uwagę warunki w jakich na początku przebywali chorzy i wszystkie niedogodności jest to coś niewiarygodnego."Lekarz z Auschwitz" przybliża postać niezwykłego lekarza i człowieka, który z prawdziwym oddaniem, przez całe życie, niósł pomoc potrzebującym. Bardzo wartościowy tytuł, który porusza istotne tematy i przedstawia fragment dramatycznej historii naszego kraju, którą każdy powinien znać.

Wielkie brawa dla autora za wyciągnięcie postaci lekarza Józefa Bellerta z otchłani zapomnienia i nieznajomości jego postaci czasów tuż powojennych. Przez osiem miesięcy prowadzi on wspólnie z grupą krakowskich lekarzy i pielęgniarek prawdopodobnie największy szpital polowy w Europie tj. na bazie obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu . Mimo braku kanalizacji, wody jedzenia i leków niesie pomoc medyczną wyzwolonym więźniom. Ten człowiek dokonał właściwie rzeczy niemożliwej a w podręcznikach szkolnych nawet nie został wspomniany. Nie wszystko mi się w tej książce podobało ale to nie dokument tylko beletrystyka oparta na wspomnieniach ludzi, którzy przeżyli i zachowanych dokumentach. Dlatego autor miał prawo ubrać wszystko we własną narrację. Takie książki na pewno są potrzebne.

Avatar użytkownika - wampirka44
wampirka44
Przeczytane:2020-07-24, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2020, Auschwitz ,

Książka ciekawie napisana, poznałam nieznane dotąd fakty o obozie w Auschwitz po wyzwoleniu. Pan dr Bellert niesamowity człowiek, który pomagał więźniom bezinteresownie.

Mimo,że sporo czytam o tematyce IIWŚ, to o szpitalu, który powstał po wyzwoleniu obozu usłyszalam po raz pierwszy. Książka bardzo ciekawa, duzo nowych informacji, jednak pozostał wciąż we mnie głód tematu, mam wrażenie ze nie został do końca wyczerpany i będę jeszcze szukać innych pozycji na ten temat.

Avatar użytkownika - hania91
hania91
Przeczytane:2021-05-21, Ocena: 6, Przeczytałam,
Bitwy wyklętych
Szymon Nowak0
Okładka ksiązki - Bitwy wyklętych

Major "Kotwicz" pozostaje do końca w okrążonych przez NKWD Surkontach. Młodzi żołnierze z Szarych Szeregów bez jednego wystrzału uwalniają swego kolegę...

Zdrajcy wyklętych
Szymon Nowak0
Okładka ksiązki - Zdrajcy wyklętych

Opowieści o ludziach bez skrupułów, którzy zbudowali swoje powojenne kariery na śmierci, tragedii i nieszczęściu innych. * Zygmunt Lercel „Z-24”...

Kyle
T.M. Piro