Lavondyss. Podróż do nieznanej krainy

Przywołujemy do życia duchy, Tallis, i one się tłoczą na skraju pola widzenia. Są mądre mądrością, którą wciąż posiadamy, choć o niej zapomnieliśmy. Ale las jest nami, a my jesteśmy lasem! Dowiesz się tego. Poznasz nazwy. Poczujesz woń owej pradawnej zimy, bez porównania okrutniejszej niż zwykły śnieg na

Gwiazdkę. A gdy tak się stanie, wkroczysz na stary i ważny szlak. Ja ruszyłem nim pierwszy, zanim mnie opuściły…

Tymi słowami żegna swoją wnuczkę Owen Keeton. Dziewczynę, której już wkrótce rzeczywistość ukaże swą zwodniczą, mroczną naturę. Dziadek zostawia jej list, pośmiertną wiadomość spisaną na marginesach książki o zapomnianych bohaterach. Niepokojące słowa mają przygotować młodą Tallis na to, co zobaczy i czego doświadczy, podróżując przez tajemniczy las ożywionych mitów.

Z czasem Tallis odkrywa w sobie moc tworzenia tuneli między naszym światem a mityczną rzeczywistością prastarej puszczy. Staje się strażniczką jej dróg, twórczynią królestw duchów. Zza rzeźbionych, drewnianych masek spogląda na światy, które zniknęły już z ludzkiej pamięci. Rozmawia z ulotnymi, księżycowymi cieniami. A pachnąca płonącymi polanami, wypełniona tłumionym zamiecią krzykiem pradawna zima woła ją i wyciąga ku niej swe lodowate ręce...

Czy Tallis przebędzie Krainę Ptasich Duchów, strzeżoną przez skrzydlatego demona Oyzina? Czy w nierealnym, bliskim snu świecie odnajdzie zaginionego brata, Harry’ego? A może zapętlona ścieżka, poza czasem i przestrzenią, zaprowadzi ją do serca lasu, miejsca narodzin pierwszego Mitu – Lavondyss?

Czytelniku, to jedna z najoryginalniejszych i najpiękniejszych historii, jakie wydała na świat współczesna fantastyka. Przed Tobą niezapomniana podróż. Nie wahaj się ani chwili!

Robert Holdstock urodził się w Hythe, odległym zakątku hrabstwa Kent w 1948 r. Dzieciństwo spędził między ponurymi bagnami Romney Marsh a gęstymi lasami Kentu. Na początku swojej kariery pisał fantastykę naukową, jednak to z literaturą fantasy jest kojarzony najbardziej, a zainteresowanie mitologią celtycką i nordycką stanowi niezmienny motyw jego twórczości.

W 1984 roku ukazał się Las ożywionego mitu, pierwszy tom olśniewającego cyklu Mythago Wood. Nagrodzony BSFA (British Science Fiction Association) i World Fantasy Award w kategorii najlepszej powieści, powszechnie uznany został za jedno z przełomowych dzieł współczesnej fantastyki.

Tak rozpoczęła się niezwykła podróż przez świat urzeczywistnionych legend, której drugim etapem jest właśnie Lavondyss. Powieść została opublikowana w 1988 roku i - jako najlepsza tego roku - również otrzymała nagrodę BSFA. Jest piękna i przerażająca zarazem. I mądra mądrością, którą wciąż posiadamy, choć o niej zapomnieliśmy.

Robert Holdstock zmarł w listopadzie 2009 roku, zaledwie cztery miesiące po opublikowaniu Avilionu, długo oczekiwanego i niestety ostatniego powrotu do tajemniczego lasu Ryhope.

Informacje dodatkowe o Lavondyss. Podróż do nieznanej krainy:

Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Michał Jakuszewski

Kup książkę Lavondyss. Podróż do nieznanej krainy

Lavondyss. Podróż do nieznanej krainy - opinie o książce

Jak dobrze było wrócić do lasu Ryhope.

Tym razem śledzimy historię Tallis, która od małego wyczuwa inną, znacznie mroczniejszą naturę pobliskiego, prastarego lasu. Obserwujemy jak z czasem, gdy dojrzewa jest coraz bardziej świadoma magii otaczającego ją świata. Tajemniczy, pośmiertny list od dziadka tylko utwierdza ją w przekonaniu, wobec swoich domysłów.

Tallis sama próbuje odgadnąć tajniki folklorystycznej magii niedostępnej dla każdego. Ścieżki prowadzone do dawno zapomnianego świata ujawniają się jej zza własnoręcznie rzeźbionych drewnianych masek. Jej zaginionego brata Harry'ego pochłonęła prastara puszcza. Rodzice Tallis są bezsilni wobec jej dziwactw, a coś przyzywa ją do pradawnego lasu... Czy odnajdzie swego brata? Jaka jest natura mitu? Skąd się biorą opowieści i legendy? Czym jest tytułowe Lavondyss?

Ta książka jest niezwykle oniryczna i mistyczna. Tajemnicze szepty niosące się z wiatrem. Tutaj czas jest płynny, płaszczyzny wieloświata są zagięte. Między drzewami pierwotnego lasu przemykają żywe wcielenia mitycznych postaci, a może to majaki udręczonego umysłu? "Lavondyss" sięga znacznie głębiej, daje do myślenia nad głęboko skrywanymi i najmroczniejszymi poziomami ludzkiej psychiki.

Ujęła mnie ta historia, zarówno bogatym językiem, jak i niezwykle barwnymi sceneriami. Rzeczywistość poprzeplatana ze znanymi ongiś legendarnymi postaciami, które gnieżdżą się w zakamarkach naszej ulotnej pamięci. Jest to niesamowita podróż w odmęty nieznanego świata, z którego mało, kto powraca niezmieniony, o ile w ogóle.

Fabuła jest zawiła, wymaga zaangażowania czytelnika, ale warto! Nie brakuje tu odniesień do oblepionej kurzem mitologii angielskiej i irlandzkiej. Koncepcje transmigracji duszy czy reinkarnacji skradły me serducho. To jedno z lepszych fantasy jakie czytałam!

P.S. świetne wydanie!