Laura Ipsum. Niezwykła wędrówka po Userlandii - przedziwnej krainie informatyki

Informatyka, nowe technologie i internet stały się nieodzownym elementem naszego świata. Już najmłodsi używają komputera czy smartfona do różnych celów.

Oznacza to, że wiedza o tym, czym jest informatyka i jak działa internet, staje się niezbędna i musimy ją przekazywać od najmłodszych lat. Jest to szalenie istotne z jednego względu: najnowsze technologie są niezwykle użyteczne i atrakcyjne, ale niosą ze sobą konkretne zagrożenia. Dobra znajomość podstaw informatyki jest więc w dzisiejszym świecie bardzo ważna — jak tę wiedzę skutecznie przekazać dzieciom?

Sięgnij po tę książkę — mogą ją czytać już dziesięciolatki. Nie jest to jednak kolejny nudny podręcznik! To ciekawie napisana, inspirująca historia Laury, która zabłądziła w Userlandii — przedziwnym lesie, Krainie Czarów XXI wieku. Aby wrócić do domu, dziewczynka musi rozwiązać mnóstwo zagadek, odwiedzić wiele różnych miejsc i poznać sporo niesamowitych postaci. Laura, a wraz z nią czytelnik, niemal niepostrzeżenie zdobywa wiedzę z informatyki i podstaw programowania — i to wcale nie przed komputerem. A przy tym wszystkim wspólne, rodzinne czytanie czarującej historii Laury jest świetną zabawą!

Dzięki tej książce młody czytelnik:

zrozumie kluczowe idee informatyki

polubi rozwiązywanie problemów

zyska wiedzę o podstawach najnowszych technologii

być może zafascynuje się matematyką, filozofią i logiką

Informacje dodatkowe o Laura Ipsum. Niezwykła wędrówka po Userlandii - przedziwnej krainie informatyki:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2017-05-10
Tytuł oryginału: Lauren Ipsum: A Story About Computer Science and Other Improbable Things
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Piotr Rajca

Kup książkę Laura Ipsum. Niezwykła wędrówka po Userlandii - przedziwnej krainie informatyki