Kylix. Vademecum profesjonalisty

Stworzenie przez firmę Borland Kyliksa, linuksowego odpowiednika popularnego Delphi, to jeden z kamieni milowych w rozwoju tego systemu operacyjnego. Programiści piszący aplikacje działające w systemie Linux otrzymali zintegrowane środowisko typu RAD, oparte na sprawdzonym języku ObjectPascal, umożliwiające "programowanie wizualne". Ich praca stała się odtąd szybsza i bardziej efektywna.

Książka "Kylix. Vademecum profesjonalisty" to kompletny przewodnik po Kyliksie zawierający zarówno informacje o środowisku programistycznym, jak też pełny opis języka ObjectPascal i bibliotek CLX. Nie zabrakło również prezentacji systemu Linux i jego specyficznych właściwości, która może przydać się osobom znającym już Delphi i rozpoczynającym pracę w nowym systemie operacyjnym.

Książka podzielona jest na pięć części: Prezentacja Delphi i Linuksa -- podstawy środowiska RAD, opis ObjectPascala, programowanie obiektowe, środowisko X-Window Opis biblioteki CLX -- architektura CLX, palety, tworzenie komponentów, programowanie grafiki w Kyliksie Programowanie systemowe w Linuksie -- aplikacje konsolowe, procesy i wątki Programowanie bazodanowe w Kyliksie -- DataCLX, sterowniki dbExpress, tworzenie przykładowej aplikacji Tworzenie aplikacji WWW -- serwer Apache, komponenty WebBroker Niezależnie od tego, czy znasz już Delphi i chcesz przenieść swoje umiejętności do środowiska Linux, czy też przeciwnie, znasz dobrze Linuksa i pragniesz szybko tworzyć zaawansowane aplikacje, znalazłeś właśnie właściwy podręcznik.

Informacje dodatkowe o Kylix. Vademecum profesjonalisty:

Wydawnictwo: Helion