Książka "Kylix. Vademecum profesjonalisty" to kompletny przewodnik po Kyliksie zawierający zarówno informacje o środowisku programistycznym, jak też pełny opis języka ObjectPascal i bibliotek CLX. Nie zabrakło również prezentacji systemu Linux i jego specyficznych właściwości, która może przydać się osobom znającym już Delphi i rozpoczynającym pracę w nowym systemie operacyjnym.
Książka podzielona jest na pięć części: Prezentacja Delphi i Linuksa -- podstawy środowiska RAD, opis ObjectPascala, programowanie obiektowe, środowisko X-Window Opis biblioteki CLX -- architektura CLX, palety, tworzenie komponentów, programowanie grafiki w Kyliksie Programowanie systemowe w Linuksie -- aplikacje konsolowe, procesy i wątki Programowanie bazodanowe w Kyliksie -- DataCLX, sterowniki dbExpress, tworzenie przykładowej aplikacji Tworzenie aplikacji WWW -- serwer Apache, komponenty WebBroker Niezależnie od tego, czy znasz już Delphi i chcesz przenieść swoje umiejętności do środowiska Linux, czy też przeciwnie, znasz dobrze Linuksa i pragniesz szybko tworzyć zaawansowane aplikacje, znalazłeś właśnie właściwy podręcznik.
Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2003-08-22