Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Ocena: 6 (2 głosów)

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa.

Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian - potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

Hanna Lis - z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej ,,Pożywienie Słowian". Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: ,,Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim" i ,,Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska". Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki ,,Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko...".

Paweł Lis - archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii. Od roku 2004 organizator Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, w trakcie których realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Dorobek pierwszych dziesięciu lat archeologicznych eksperymentów opublikowany został w pracach zbiorowych pod jego redakcją: ,,Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim" i ,,Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska". Współautor wydanej w roku 2009 książki ,,Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko...".

Informacje dodatkowe o Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2015-06-17
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788310126528
Liczba stron: 320

więcej

Kup książkę Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - opinie o książce

Avatar użytkownika - anek7
anek7
Przeczytane:2015-10-09, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki w 2015 roku, Mam,
Ponoć w co drugim polskim domu na niedzielnym stole króluje rosół. A gdyby zrobić ranking typowo polskich potraw to w pierwszej trójce znalazły by się jeszcze bigos i schabowy (ewentualnie sernik...). A czy ktoś może zastanawiał się dlaczego tak jest? Jeśli wierzyć Hannie i Pawłowi Lisom, autorom książki "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" dzieje się tak dlatego, że pewne smaki i przyzwyczajenia kulinarne mamy niejako "wdrukowane" w pamięć od ponad tysiąca lat. A takie odwieczne przyzwyczajenia trudno jest zmienić... Paweł Lis jest archeologiem, jego żona pracuje jako bibliotekarz, a obydwoje są entuzjastami tzw. archeologii doświadczalnej. Najprościej mówiąc, starają się w praktyce zastosować wnioski wynikające z przeprowadzanych badań i wykopalisk. Ich kwaterą główną jest grodzisko Żmijowiska położone nad rzeką Chodelką, około 16 kilometrów na południe od Kazimierza Dolnego. "Kuchnia Słowian" składa się zasadniczo z dwóch części - teoretycznej i praktycznej. Najwięcej miejsca zajmują przepisy na potrawy i napoje, które mogli spożywać nasi praprzodkowie a sporo z nich można bez większego problemu przyrządzić we współczesnej kuchni (no dobrze, mieszkańcy wsi będą mieli łatwiej...). Sama pamiętam pieczony w domu chleb, żur na zakwasie z żytniej mąki, ubijane w słoiku masło czy robiony w domu ser. To smaki mojego dzieciństwa... Jednak tym co mnie osobiście najbardziej zaciekawiło w tej publikacji były rozważania (poparte wynikami badań archeologicznych) na temat tego jak wyglądała dieta Słowian, jakimi technologiami i przedmiotami posługiwali się przy wytwarzaniu żywności oraz jaki wpływ mogła mieć ich kuchnia na ościenne narody. Przywykło się sądzić, ze dieta Słowian była raczej dosyć uboga, jałowa, żeby nie powiedzieć mdła i niesmaczna. Tymczasem nasi przodkowie używali wielu "wspomagaczy": ziół o wyrazistym aromacie i smaku, słodkiego miodu oraz sporo soli, głównie jako substancji konserwującej żywność (stąd też nazwa naszej narodowej niedzielnej zupy - zasolone mięso trzeba było wymoczyć i tak "rozsolone" ugotować w towarzystwie warzyw). Ogromną zaletą tej książki jest bogaty materiał fotograficzny. Oprócz zdjęć ilustrujących receptury potraw (w końcu to książka kucharska) znajdzie tu czytelnik fotografie ukazujące odtworzone warunki życia Słowian - wnętrze chat, używane przez nich narzędzia, charakterystyczne stroje czy wreszcie przepiękne otoczenie grodziska. "Kuchnia Słowian" świetnie się wpisuje w coraz bardziej powszechną ideę slow food. Przepisy, które w niej znajdziemy bazują na świeżych produktach, niemodyfikowanych roślinach (czasem wręcz na chwastach), nabiale, rybach i niewielkiej ilości mięsa. Przygotowanie takiego słowiańskiego posiłku może być świetną zabawą a jego spożycie powinno przynieść niezapomniane wrażenia dla naszych kubków smakowych. A jeśli sami nie czujemy się na siłach aby zostać słowiańskim MasterChef'em to poszukajmy - być może gdzieś w okolicy odbywa się jakiś piknik archeologiczny i jedną z atrakcji jest degustacja przysmaków średniowiecznej kuchni? Państwo Lisowie i ich współpracownicy uczestniczą w tego typu imprezach, wiec można się na żywo przekonać jak smakują polecane przez nich potrawy.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Amarisa
Amarisa
Przeczytane:2015-07-12, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2015, Mam,
Zachęcam do zapoznania się z moją recenzją na moim blogu: http://magicznyswiatksiazki.pl/?p=19751
Link do opinii
Inne książki autora
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Paweł Lis0
Okładka ksiązki - Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy